Суд у Мінську ухвалив обвинувальні вироки лікарю та журналістці, які розповіли про загибель білоруса

Дата: 07 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Суд Московського району Мінська виніс обвинувальні вироки лікарю швидкої медичної допомоги Артему Сорокіну та журналістці видання Tut.by Катерині Борисевич. Сорокін та Борисевич повідомили широкому загалу, що в крові активіста Романа Бондаренка, який помер після затримання силовиками від травм, всупереч твердженням влади, не було алкоголю.

Про це повідомляє видання Tut.by.

Фото: Reuters

Катерину Борисевич засудили до шести місяців колонії та штрафу у розмірі 100 базових величин (2900 рублів), Артема Сорокіна – до двох років позбавлення волі з відстрочкою на рік і штрафу в 50 базових величин (1450 рублів).

 “Артему Сорокіну змінили запобіжний захід до набрання чинності вироку. Після того як він дасть підписку, він поїде додому”, – розповіла адвокат лікаря Ольга Батюк.

Адвокат Андрій Мочалов, який захищав Катерину Борисевич, розповів, що вирок його підзахисну здивував, адже держобвинувач просив “дещо більше”.

“Майже три з половиною місяці Катерина провела в ізоляції. Залишилося трохи більш як два (місяці. ред). До апеляції Катерина буде перебувати в СІЗО”, – додав захисник білоруської журналістки.

Борисевич і Сорокін були визнані винними за частиною 3 статті 178 (розголошення лікарської таємниці, що спричинило тяжкі наслідки). Сорокіна звільнили в залі суду, пише Tut.by. На оголошенні вироку, крім журналістів державних ЗМІ та родичів, були присутні дипломати ЄС.

Нагадаємо, що 31-річний Роман Бондаренко загинув після того, як його жорстко затримали люди в цивільному, які прийшли зривати білоруські прапори та стрічки в його дворі. Спочатку чоловіка відвезли до відділку, однак звідти він потрапив у лікарню. Після смерті влада почала заявляти, що загиблий був напідпитку, коли його затримали, однак лікарі спростували цю інформацію.

Загибель Бондаренка сколихнула білоруське суспільство, а тому люди організували у дворі, де затримали чоловіка, меморіал, який періодично зачищають силовики. 

Відомо, що з початку масових протестів, які не закінчуються в Білорусі з 9 серпня, влада активно формує через підконтрольні медіа негативний образ протестувальників, називаючи їх, зокрема, п’яницями. У вересні МВС навіть оприлюднило записи телефонних дзвінків нібито “простих законослухняних громадян”, які скаржилися на протестувальників та закликали ОМОН розстрілювати мітингарів. 

Фото обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter