Архітектурна спільнота проти силовиків: як тиснуть і переслідують Спілку архітекторів за її позицію щодо містобудівного законопроєкту

Дата: 03 Серпня 2023 Автор: Людмила Тягнирядно
A+ A- Підписатися

У листопаді минулого року представники архітектурної спільноти заявили про тиск на Національну спілку архітекторів України з боку правоохоронців. Активісти вважають це помстою за критичну позицію щодо провладного законопроєкту №5655 із впровадження містобудівної реформи, який вже багато місяців не підписує президент Володимир Зеленський і проти якого зібрали понад 25 тисяч підписів активісти й архітектори. Ба більше, Європарламент закликав Зеленського не підписувати містобудівний закон, проти якого виступає архітектурна спільнота. 

Цій історії майже два роки і вона не вщухає, тиск продовжується. Нині справа проти президента Спілки архітекторів Олександра Чижевського, голови атестаційної комісії Ірини Костенко та ІТ-фахівця Олександра Штемберга передана до суду.

У чому звинувачують представників самоврядної організації та чому правозахисники вважають це тиском і переслідуванням громадянського суспільства, розбиралась ZMINA. 

Перші обшуки у спілці

Зранку 16 листопада 2022 року два майори та лейтенант Служби безпеки України провели обшуки в приміщенні Національної спілки архітекторів України, а також у приватних помешканнях представників спілки. Зокрема, в квартирі президента НСАУ Олександра Чижевського, в офісі компанії, квартирі секретаря атестаційної комісії НСАУ та квартирі ІТ-фахівця. 

Олександр Чижевський. Фото: Людмила Тягнирядно

Тоді Олександр Чижевський повідомив, що відповідно до ухвали суду, на яку послались правоохоронці, спілка надавала право трудової діяльності архітекторам у незаконний спосіб і в незаконний спосіб втрутилася в єдину електронну систему у будівництві.

Однак у спілці переконані, що здійснювали свою діяльність законно. НСАУ займається сертифікацією архітекторів, підвищенням їхньої кваліфікації, здійснює відповідну валідацію сертифікатів, які цього потребують, а також допомагає архітекторам реєструвати проєкти у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва.

За словами Чижевського, все почалось з того, що у травні 2022 року Міністерство розвитку громад та територій України подовжило дію делегованих повноважень гільдіям в галузі проєктування, проте не подовжило їх спілці. Однак, президент НАСУ каже, що рішення Мінрегіону не достатньо, щоб позбавити спілку делегованих їй повноважень, тож за процедурою вони не були припинені і спілка продовжувала свою діяльність.

“Цю діяльність ми здійснюємо більше 10 років. Ми постійно підтверджуємо чинність сертифікатів. Зараз нам інкримінують, що ми це робили у незаконний спосіб. У зв’язку з цим були проведені обшуки і вилучено майно, комп’ютери та ноутбуки”, – казав у листопаді минулого року Олександр Чижевський. 

Анна Кирій. Фото: Денис Кирій-Федосенко
Трохи раніше, наприкінці жовтня 2022 року заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій, заявила, що спілці відключили доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

“Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або подовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат”, – підсумувала Кирій. 

Депутати віддають 228 голосів за антигромадський законопроєкт №5655

Архітектори переконані, що такий силовий тиск – це наслідок постійної публічної критики містобудівного провладного законопроєкту №5655. Архітектурна спільнота критикує законопроєкт №5655 через корупційні положення, наприклад, монополізацію ринку під великих забудовників, передання об’єднаному Міністерству розвитку громад територій та інфраструктуриі 2 грудня 2022 року Кабмін перейменував Міністерство інфраструктури на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури та реорганізував Міністерство розвитку громад та територій шляхом приєднання до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури необмежених повноважень і невластивих функцій з контролю ринку, запровадження приватного контролю для забудовників, обмеження прав громад та місцевого самоврядування, а також ризики втрати пам’яток архітектури через запровадження “принципу мовчазної згоди” під час погодження відповідних проєктів.

12 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції провело антикорупційну експертизу законопроєкту №5655 і виявило низку корупціогенних факторів.

Уже 29 листопада профільний Комітет державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування надав до НАЗК доопрацьований і підготовлений до другого читання документ на 2110 сторінок.

30 листопада “за результатами оперативного опрацювання” оновленої редакції законопроєкту НАЗК надіслало листа до комітету ВР із зауваженнями та рекомендаціями. У цьому листі зазначалося, що законопроєкт №5655 не відповідає Антикорупційній стратегії. У листі містилося 10 зауважень.

1 грудня законопроєкт уже стояв у порядку денному Ради.

8 грудня комітет ВР розглянув доопрацьовану редакцію законопроєкту №5655 начебто з урахуванням цих 10 зауважень.

13 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт у цілому, його підтримали 228 народних депутатів. 

Голосування народних депутатів за містобудівний законопроєкт №5655. Фото: з фейсбук-сторінки Анни Кирій

“Слуги народу” зібрали потрібну кількість, по суті, завдяки голосам народних депутатів, які були обрані від проросійської політичної сили ОПЗЖ, а також тих, то входить до депутатської групи “За майбутнє” і “Довіра”, зауважили тоді у русі “Чесно”.

Жодного голосу не дали народні обранці з партій “Європейська солідарність” та “Батьківщина”, а у “Голосі” проголосував за лише депутат Ярослав Железняк”, додала тоді громадянська активістка, головна редакторка сайту руху “Чесно” Федорів. 

Водночас експерт з питань містобудування Георгій Могильний в авторській колонці на сайті “Дзеркало тижня” зазначив, що народні депутати під час голосування законопроєкту, врахували лише дві з десяти правок Національного агентства з питань запобігання корупції. Ще п’ять врахували частково. 

Утім, 14 грудня в інтерв’ю НВ голова НАЗК Олександр Новіков стверджував, що “всі рекомендації НАЗК до тексту закону були враховані комітетом у повному обсязі”.

На думку заступниці голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анни Кирій НАЗК мав за процедурою провести додаткову перевірки закону перед прийняттям, але зрештою фактично легалізував голосування за законопроєкт №5655.

“Це питання, яке вимагає відповіді. Причому не процедурної відповіді, а чесної, по суті. НАЗК – поважна інституція, яка користується довірою громадянського суспільства та міжнародних партнерів. І цю довіру не можна зрадити. Я знаю, який тиск можуть чинити представники влади. Якщо такий тиск був на НАЗК, це треба публічно сказати. Так само як це зробила Спілка архітекторів, яка обрала гідність у подібній ситуації дорогою для себе ціною”, – сказала тоді Анна Кирій. 

За день до голосування законопроєкту у парламенті, 12 грудня, Владислав Проценко, небайдужий громадянин, про якого навіть не знала спільнота архітекторів, створив петицію на сайті президента України з проханням накласти вето на законопроєкт №5655, який, за його словами, “призведе до хаотичної забудови міст та знищення історичних пам’яток великими забудовниками”.

За кілька годин після ухвалення законопроєкту 13 грудня петиція набрала необхідну кількість голосів – 25 тисяч. Проте президент її досі не розглянув. Також Асоціація міст України опублікувала відповідне звернення проти даного законопроєкту. Підписи під документом поставили десятки міських голів, зокрема міські голови Києва та Дніпра.

У липні цього року Європейський парламент ухвалив резолюцію під назвою “Стала відбудова та інтеграція України в євроатлантичне співтовариство”, в якій закликав президента України Володимира Зеленського не підписувати дискусійний містобудівний закон №5655, проти якого виступає архітектурна спільнота.  

“Європарламент застерігає від використання майбутніх зусиль з реконструкції для внесення таких змін до законодавства, щоб принести користь певним інтересам за рахунок рівних умов гри та прозорості; закликає президента Зеленського не підписувати закон №5655 про містобудівну діяльність”, – йдеться в резолюції.

Нові обшуки і підозри співробітникам спілки

Поки нардепи збирали голоси за законопроєкт, який не підтримують архітектори і громадськість, СБУ продовжувала обшуки у співробітників спілки і, зрештою, у лютому 2023 року звинуватила трьох її членів у тому, що вони “видавали” нові сертифікати атестації архітекторів, хоча не мали на це права. Для цього вони нібито “незаконно змінювали персональні дані архітекторів у раніше виданих сертифікатах”.  

“Представник Національної спілки архітекторів за вказівкою керівника передав підконтрольній третій особі свій електронний ключ для входу в електронну систему. Використовуючи ключ та прогалини в протоколах безпеки системи, здійснено несанкціоноване втручання та зміну особистих даних у старих сертифікатах архітекторів з окупованого Криму на необхідні “новостворені”,йдеться в новині на сайті СБУ.

За даними представників СБУ, під час обшуків за місцями проживання і роботи підозрюваних вони виявили електронний ключ доступу до системи, комп’ютерну техніку та інші цифрові носії інформації з доказами злочинних дій, що згодом підтвердила відповідна судова комп’ютерно-технічна експертиза.

“На підставі зібраних доказів підозру оголошено керівнику Національної спілки архітекторів України, його заступниці та IT-фахівцю, що безпосередньо здійснював втручання, за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж за попередньою змовою групою осіб) ККУ”, – додали в СБУ.

Президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський ще до публічного оголошення йому підозри спростував звинувачення у бік співробітників спілки в несанкціонованому доступі до Єдиної державної е-системи у сфері будівництва. За його словами, у Спілці архітекторів ніколи не було і немає жодних корупційних дій чи маніпуляцій, пов’язаних з веденням атестаційних процедур, реєстрів та видаванням кваліфікаційних сертифікатів архітекторам.

“Ніяких “підроблених печаток державних органів, а також окремих установ, які працюють в галузі архітектури” в нас не вилучали, про що свідчать протоколи проведених обшуків, і це легко довести”, – додав Чижевський.

До компетенції Національної спілки входить лише верифікація сертифіката архітектора, а тому вона ніяким чином не може вплинути на введення об’єктів в експлуатацію і “узаконення сотень проблемних забудов”, вважає архітектор.

Після обшуків та обвинувачення посадовців НСАУ в махінаціях Анна Кирій заявила, що дії СБУ та Нацполіції по відношенню до Національної спілки архітекторів України суцільна ганьба:

“Мета обшуків ­– знищення НСАУ, щоб не стояли на шляху містоґвалтівної реформи якісь непотрібні нікому архітектори та урбаністи. В цю історію давно пора втрутитися президенту і накласти вето на закон. Кожен день зволікання з вето лобістсько-олігархічного закону призводить до руйнівних наслідків всередині держави та втрати довіри міжнародних партнерів”.

Національна спілка архітекторів розцінює ці, на її погляд, протиправні дії СБУ, прокуратури та Нацполіції як тиск та свідоме знищення професії.

Адвокат НСАУ Ярослав Яценко. Фото: “Інтерфакс-Україна”

Адвокат НСАУ Ярослав Яценко переконаний, що слідчий та прокурор, які складали підозри президенту Національної спілки та її співробітникам, діяли незаконно, інкримінуючи їм несанкціоноване втручання в Єдину державну електронну систему у сфері будівництва, вчинене за попередньою змовою групою осіб – тобто вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 361 Кримінального кодексу України.

“Національна спілка відповідно до своїх делегованих повноважень та на виконання вимог закону провела професійну атестацію 25 архітекторів, внесла до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва відповідні відомості та видалила з цієї електронної системи інформацію про тих кримських архітекторів, кваліфікаційні сертифікати яких втратили чинність, зважаючи на норми закону та у зв’язку з набуттям ними членства в Союзі архітекторів Росії”, – заявив на пресконференції у лютому 2023 року Яценко.

Адвокат переконаний, що саме за це президенту спілки та її відповідним співробітникам повідомлено про підозри. Проте він вважає такі дії правоохоронців надуманими й необґрунтованими.

Що зараз зі справою? 

На даний момент у справі проти трьох представників спілки були проведені всі слідчі дії та допити, і справа передана до суду. Крім того, Анна Кирій зазначила, що нещодавно Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України відзвітувало про проведення ще однієї складової реформи. Тепер сертифікати архітекторам видаватиме само міністерство, а навчання проводитимуть три університети. 

“Відбулось насправді рейдерське захоплення на державному рівні саморегулівної організації, а також її повноважень в абсолютно незаконний спосіб. Тому що Мінрегіон міг своїм наказом позбавити спілку архітекторів делегованих повноважень, але він цього не зробив. Не зробив тому, що наказ можна оскаржити в суді, бо для нього мають бути підстави. Підстав вони не знайшли, і відбулося фактично таке собі рейдерське захоплення”, – говорить Кирій у коментарі виданню ZMINA.

Нині, за її словами, Головне слідче управління Державного бюро розслідувань здійснює досудове розслідування кримінального провадження щодо повідомлення підозри президенту Національної спілки архітекторів Олександру Чижевському. 

Також Національне антикорупційне бюро проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні про зловживання владою або службовим становищем заступницею міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталею Козловською щодо проведення професійної атестації архітекторів. Третя частина справи – протиправна бездіяльність голови Служби безпеки України щодо непритягнення до відповідальності тих співробітників СБУ, які брали участь в обшуках, здійснених у межах кримінального провадження, яке не належить до підслідності СБУ.

“Ми, звісно, розуміємо, що немає політичної волі і всі ці справи будуть блокуватися, але громадянське суспільство нормальне, сильне і архітектурна спільнота теж, тому ми тихенько лупаємо цю скелю і будемо продовжувати надавати докази і слідкувати за тим, щоб наші кримінальні провадження були доведені до суду”, – додала Кирій. 

Юридичний радник Центру прав людини ZMINA Данило Попков, який займається захистом громадянських активістів і правозахисників, оцінює кримінальну справу проти представників НСАУ як переслідування з політичних мотивів.

“Вочевидь приводом для цього стала публічна критика архітекторської спільноти провладного законопроєкту №5655, а також ефективна адвокаційна кампанія проти нього як в Україні, так і в ЄС. Дії правоохоронних органів щодо НСАУ мають ознаки зловживання представниками влади своїми повноваженнями і впливом для того, щоб усунути незгодних  і “продавити” потрібне їм політичне рішення. Такі дії йдуть на шкоду не лише професійній спільноті архітекторів і сфері містобудування, але й неприпустимі в демократичному суспільстві і для кандидата до ЄС. Дискусійні питання мають вирішуватись в парламенті, а не закриватись намаганнями кинути опонента за ґрати”, – підкреслив Попков.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter