Спілка архітекторів закликає Зеленського ветувати містобудівний закон і припинити тиск на неї

Дата: 13 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Представники Національної спілки архітекторів закликали президента Володимира Зеленського ветувати містобудівний закон №5655 і зупинити тиск силовиків на спільноту. 

Про це йшлося під час пресконференції представників Національної спілки архітекторів України, повідомляє кореспондентка ZMINA.

Фото: Інтерфакс-Україна

За словами президента Національної спілки архітекторів України Олександра Чижевського, спілку вбивають. НСАУ має 86-річну історію, її членами є понад 5600 людей, зокрема сертифіковані архітектори з усіх регіонів України.

Президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський. Фото: Інтерфакс-Україна

“На нас чиниться шалений тиск. На мене і двох моїх колег відкрито кримінальні справи. Вочевидь, це є помстою за активну позицію професійної архітектурної спільноти щодо скандального закону №5655, який лобіюється на користь забудовного бізнесу керівництвом профільного комітету Верховної Ради та Мінрегіону. Проти цього закону ми боремося майже два роки”, – говорить Олександр Чижевський.

Президенту спілки, а також його двом колегам силовики інкримінують незаконне втручання в Єдину електронну систему в будівництві за відсутності в спілки відповідних повноважень. За словами Чижевського, це не відповідає дійсності, тому що національну спілку ніхто в законний спосіб не позбавляв делегованих повноважень щодо професійної атестації архітекторів. Це підтверджує й інформація, що міститься в Єдиній державній системі у сфері будівництва.

“У липні-серпні 2022 року відбувалася звичайна атестація архітекторів, яку ми здійснюємо з 2010 року. Після перерви, спричиненої початком широкомасштабної агресії РФ, відновила роботу Атестаційна архітектурно-будівельна комісія. Всі рішення нею, як завжди, ухвалювалися виважено і колегіально. Стосовно сертифікатів кримських архітекторів, це сертифікати тих архітекторів, які 2014-го вітали захоплення Криму Росією, вступили в Російський архітектурний союз, оформляли російські сертифікати в “Южном федеральном округе”. Це архітектурні колаборанти, і ми влітку 2022 року вважали своїм обов’язком анулювати їхні сертифікати. Що ми й зробили рішенням Атестаційної архітектурно-будівельної комісії”, – пояснює очільник НСАУ.

Чижевський додає, що вся архітектурна спільнота розцінює протиправні дії СБУ, прокуратури та Нацполіції як тиск та свідоме знищення професії архітектора.

Адвокат НСАУ Ярослав Яценко переконаний, що слідчий та прокурор, які складали підозри президенту Національної спілки та відповідним її співробітникам, діяли незаконно, інкримінуючи їм несанкціоноване втручання в Єдину державну електронну систему у сфері будівництва, вчинене за попередньою змовою групою осіб – тобто вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 361 Кримінального кодексу України.

Адвокат НСАУ Ярослав Яценко. Фото: Інтерфакс-Україна

“Національна спілка відповідно до своїх делегованих повноважень та на виконання вимог закону провела професійну атестацію 25 архітекторів, внесла до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва відповідні відомості та видалила з цієї електронної системи інформацію про тих кримських архітекторів, кваліфікаційні сертифікати яких втратили чинність, зважаючи на норми закону та у зв’язку з набуттям ними членства в Союзі архітекторів Росії”, – каже Ярослав Яценко.

Адвокат переконаний, що саме за це президенту національної спілки та її відповідним співробітникам повідомлено про підозри. Проте він вважає такі дії правоохоронців надуманими й необґрунтованими.

У відповідь на звинувачення правозахисник НСАУ Ігор Гец подав заяву до Генпрокуратури про порушення кримінального провадження за ознаками скоєння слідчим і прокурором злочину, передбаченого статтею 372 ККУ “Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності”.

Правозахисник НСАУ Ігор Гец. Фото: Інтерфакс-Україна

“Відбувається досудове розслідування кримінального провадження, порушеного на підставі обґрунтованих та документально підтверджених фактів вчинення директором ДП “Дія” Д. Петрущенком, заступником міністра Мінрегіону Н. Козловською та директором профільного директорату цього міністерства Є. Плащенком злочину, який полягає в намаганні протиправно позбавити Національну спілку архітекторів України делегованих повноважень щодо проведення професійної атестації архітекторів”, – зазначає Ігор Гец.

Крім того, архітектори зареєстрували судову справу за позовом до голови Служби безпеки України у зв’язку з його відмовою в притягненні до відповідальності певних співробітників служби, які брали участь в обшуках і призвели до дезорганізації роботи спілки.

Заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій нагадала, що спільнота майже два роки критикує законопроєкт №5655 як реформу містоґвалтування. Архітекторка переконана, що саме за це їх хочуть знищити, бо незалежні організації не влаштовують лобістів провладного законопроєкту.  

Заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій. Фото: Інтерфакс-Україна

“Рівно два місяці тому, 13 грудня, Верховна Рада ухвалила цей законопроєкт завдяки голосам ОПЗЖ. Петиція про ветування закону набрала необхідні 25 тисяч голосів ще в день голосування. Ще за пару днів – рекордні 42 090 голосів. Суспільство висловилось однозначно проти. Асоціація міст України виступає проти №5655, більш ніж тисяча депутатів місцевих рад проголосували за звернення до президента про накладення вето”, – підсумовує Анна Кирій.

За словами Кирій, законопроєкт №5655 у президента на столі й станом на сьогодні рішення щодо нього немає.

“Поки рішення немає, лобісти містовбивчої  реформи влаштовують цирк шапіто з обшуками СБУ, кримінальними справами, медіакампанією з дискредитації архітекторів, блокуванням архітектурної діяльності. Це створення картинки для президента: “Дивіться, проти нашого “прекрасного” закону виступають корупціонери!” Але картинка – це не реальність. А в реальності роботу архітекторів заблоковано. Вся міжнародна спільнота шокована таким безпрецедентним тиском на архітекторів України під час війни. В реальності під загрозою довіра міжнародних партнерів”, – додає Кирій.

Архітектурна спільнота звертається до президента України з проханням накласти вето на законопроєкт №5655, розпочати суспільний та експертний діалог щодо створення Містобудівного кодексу та покласти край тиску на Спілку архітекторів України.  

Нагадаємо, парламент ухвалив у цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який критикували очільники українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти, зокрема через корупційні ризики. Законопроєкт підтримали 228 народних депутатів.

Громадська петиція з вимогою ветувати законопроєкт через кілька годин після голосування у ВРУ набрала понад 25 тисяч підписів, а до цього профільний комітет отримав висновок НАЗК, що законопроєкт не відповідає Антикорупційній стратегії. 

Уже торік у жовтні спілці відімкнули доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або продовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

СБУ звинуватила посадовців Національної спілки архітекторів України в махінаціях у будівельній сфері України й після чергових обшуків висунула підозри в скоєнні злочину двом керівникам та IT-фахівцю. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter