СБУ звинуватила керівників Спілки архітекторів у махінаціях у будівельній сфері. Митці заявляють про тиск через критику містобудівної реформи

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

СБУ звинуватила посадовців Національної спілки архітекторів України в махінаціях у будівельній сфері України й після чергових обшуків висунула підозри в скоєнні злочину двом керівникам та IT-фахівцю. У відповідь представники спілки заявляють про тиск через їхню критику містобудівної реформи, зокрема провладного законопроєкту №5655.  

Про це повідомляє пресслужба СБУ та заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій на своїй сторінці у фейсбуку.

Фото: Денис Кирій-Федосенко

“Дії СБУ та Нацполіції по відношенню до Національної спілки архітекторів України це суцільна ганьба. Мета знищення НСАУ, щоб не стояли на шляху містоґвалтівної реформи якісь непотрібні нікому архітектори та урбаністи. В цю історію давно пора втрутитися президенту і накласти вето на закон. Кожен день зволікання з вето лобістсько-олігархічного закону призводить до руйнівних наслідків всередині держави та втрати довіри міжнародних партнерів”, – зазначила заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій.

Крім того, Кирій додала, що представники правоохоронних органів, які проводили обшуки, не називали своїх імен, посад і служби, де вони працюють, забороняли себе фотографувати. Водночас вони знали Анну Кирій в обличчя і з першого погляду називали її на ім’я, цитували її пости з фейсбуку.

Пресслужба СБУ стверджує, що представники спілки “видавали” нові сертифікати атестації архітекторів, хоча не мали на це права. Для цього вони нібито “незаконно змінювали персональні дані архітекторів у раніше виданих сертифікатах”.

“Представник Національної спілки архітекторів за вказівкою керівника передав підконтрольній третій особі свій електронний ключ для входу в електронну систему. Використовуючи ключ та прогалини в протоколах безпеки системи, здійснено несанкціоноване втручання та зміну особистих даних у старих сертифікатах архітекторів з окупованого Криму на необхідних “новостворених”, – йдеться в позиції СБУ.

За даними СБУ, під час обшуків за місцями проживання і роботи підозрюваних правоохоронці виявили електронний ключ доступу до системи, комп’ютерну техніку та інші цифрові носії інформації з доказами злочинних дій, що згодом підтвердила відповідна судова комп’ютерно-технічна експертиза.

На підставі зібраних доказів підозру оголошено керівнику Національної спілки архітекторів України, його заступниці та IT-фахівцю, що безпосередньо здійснював втручання, за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж за попередньою змовою групою осіб) ККУ”, – додали в СБУ.

Нагадаємо, представники архітектурної спільноти, громадські діячі та адвокати 18 листопада провели брифінг під стінами СБУ, де заявили про тиск на Національну спілку архітекторів України з боку правоохоронців, який вважають помстою за критичну позицію щодо провладного законопроєкту №5655 із впровадження містобудівної реформи. 

На брифінгу розповіли, що зранку 16 листопада СБУ провела обшуки в приміщенні Національної спілки архітекторів України, а також у приватних помешканнях представників спілки. Зокрема, у квартирі президента НСАУ, в офісі компанії НСАУ, квартирі секретаря атестаційної комісії НСАУ та квартирі ІТ-фахівця.

21 жовтня під час пресконференції в Інтерфакс-Україна, заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій, заявила, що Спілці архітекторів відімкнули доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронні системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або подовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

Своєю чергою керівник київського осередку Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Олексій Шемотюк вважає, що обшуки, які були проведені в співробітників спілки, – це реалізація тих публічних погроз, які озвучувала керівниця партії “Слуга народу” Олена Шуляк через позицію архітекторів щодо законопроєкту №5655.

Юридична компанія “Міллер” підтримала архітектурну спільноту й надаватиме правову допомогу, а також захищатиме їхні права в цій справі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter