СБУ провели обшуки у Національній спілці архітекторів України. Митці вважають це помстою за їхню позицію щодо містобудівної реформи

Дата: 19 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Представники архітектурної спільноти, громадські діячі та адвокати 18 листопада провели  брифінг під стінами СБУ, де заявили про тиск на Національну спілку архітекторів України з боку правоохоронців, який вважають помстою за критичну позицію щодо провладного законопроєкту №5655 із впровадження містобудівної реформи. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Анна Кирій. Фото: Людмила Тягнирядно

За словами заступниці голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анни Кирій, зранку 16 листопада два майори та лейтенант Служби безпеки України провели обшуки в приміщенні Національної спілки архітекторів України, а також у приватних помешканнях представників cпілки. Зокрема, в квартирі президента НСАУ, в офісі компанії президента НСАУ, квартирі секретаря атестаційної комісії НСАУ та квартирі ІТ-фахівця.

Олександр Чижевський. Фото: Людмила Тягнирядно

Президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський повідомив, що, за словами правоохоронців, відповідно до ухвали суду, cпілка надавала право трудової діяльності архітекторам у незаконний спосіб і в незаконний спосіб втрутилася в єдину електронну систему у будівництві.

Однак у спілці переконані, що здійснювали свою діяльність – сертифікацію архітекторів, підвищення їх кваліфікації, здійснення відповідної валідації тих сертифікатів, які цього потребували, допомогу архітекторам реєструвати проєкти у єдину електронну систему – законно.

Чижевський розповів, що у травні Мінрегіон подовжив дію делегованих повноважень гільдіям в галузі проєктування, а спілці не подовжив. Однак, за його словами, рішення Мінрегіону не достатньо, щоб позбавити спілку регіонів делегованих її повноважень, тож за процедурою вони не були припинені і спілка продовжувала свою діяльність.

“Цю діяльність ми здійснюємо більше 10 років. Ми постійно підтверджуємо чинність сертифікатів. Зараз нам інкримінують, що ми це робили у незаконний спосіб. У зв’язку з цим були проведені обшуки і вилучено майно, комп’ютери та ноутбуки”, – говорить президент Національної спілки архітекторів. 

Раніше, 21 жовтня, під час пресконференції в Інтерфакс-Україна, заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій, заявила, що Спілці архітекторів відключили доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронні системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або подовжує термін чинного сертифікату, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

За її словами, це призводить до того, що замовник, який уклав контракт з таким архітектором не зможе отримати дозвіл на будівництво чи реконструкцію навіть маленького будиночку, що особливо актуально під час війни. Тобто блокується не лише професійна діяльність архітектора, а й законний процес будівництва.

Фото: Денис Кирій-Федосенко

Анна Кирій переконана, що обшуки є тиском на архітектурну спільноту через їхню боротьбу проти так званої містобудівної реформи, зокрема законопроєкту №5655, який готується до другого читання.

“Ми послідовно відстоюємо цю позицію з 1 липня 2021 року, коли цей законопроєкт був прийнятий у першому читанні. Ми боремося за гідність людей, громади, архітекторів. Законопроєктом №5655 пропонується всю владу передати забудовникам і створити єдине корупційне вікно в Мінрегіонбуді, яке буде видавати рішення, давати комусь доступ до ринку чи не давати”, – розповіла Анна Кирій на брифінгу 18 листопада.

До законопроєкту також є зауваження і в Головного юридичного управління Верховної Ради України. Там вбачають, що деякі положення “можуть створити передумови для корупційних ризиків при здійсненні державного містобудівного контролю і нагляду та не сприятимуть прозорості в їхньому здійсненні”.

У пояснювальній записці законопроєкту №5655 вказано, що він “спрямований на комплексне реформування сфери містобудування, що дозволить запровадити концептуально нову прогресивну модель державного управління у галузі”.

Проєкт передбачає створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва — реєстрація права на виконання підготовчих та будівельних робіт відбуватиметься тільки через неї. Право користуватися цим реєстром нададуть нотаріусам та державним реєстраторам.

Олексій Шемотюк. Фото: Данило Попков

Своєю чергою керівник київського осередку Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Олексій Шемотюк вважає, що обшуки, які були проведені у співробітників спілки, це реалізація тих публічних погроз, які озвучувала Олена Шуляк, керівниця партії “Слуга народу” через позицію архітекторів щодо законопроєкту №5655:

“Шуляк публічно і непублічно погрожувала нам і говорила, що спілка буде знищена як інституція, позбавлена прав. Тепер ми бачимо, що, використовуючи адміністративний ресурс, задіюючи Нацполіцію і СБУ, твориться юридичний, емоційний та психологічний тиск на архітектурну спільноту. Зараз ми позбавлені права вести свою діяльність як Національна спілка, і вже зараз пішли агресивні й відверті напади на нас”.

Шемотюк також додає, що нині йде перерозподіл повноважень на користь капіталу за рахунок повноважень об’єднаних територіальних громад, професії архітекторів і державних органів виконавчої влади.

Анна Кирій підтверджує слова Олексія Шемотюка щодо погроз народної депутатки, у коментарі виданню ZMINA вона розповіла про останній випадок таких погроз:

“Особисто я від Шуляк останній раз чула такі погрози на zoom-зустрічі зі Спілкою українських підприємців. Я є членом СУП, і вони організовували зустріч з Шуляк 20 вересня цього року для обговорення законопроєкту №5655 після того, як СУП написав лист на Шуляк і Стефанчука з рекомендацією відхилити законопроєкт. На цій зустрічі Шуляк сказала, що Спілка архітекторів більше не буде видавати сертифікати і що у нас заберуть делеговані повноваження. На цій онлайн-зустрічі було близько десяти людей, які це чули”.

 ZMINA надіслала запит до керівниці партії “Слуга народу”, аби отримати її коментар щодо таких обвинувачень.

Ганна Бондар. Фото: Данило Попков

Народна депутатка від партії “Слуга народу”, архітекторка та мистецтвознавиця Ганна Бондар у цій проблемі звертає увагу на ще один момент, пов’язаний з правом архітектурної спільноти на саморегулювання:

“Це право професійної спільноти встановлювати власні правила для підвищення будівельної культури і для того, щоб очищати свої ряди. У нас досі в країні існує право російської імперії, коли держава хоче дає право на саморегуляцію, а хоче не дає”.

Ганна Боднар вважає дивним і недоречним рішення Мінрегіону позбавити спілку архітекторів права видавати сертифікати. 

У травні Мінрегіон “без оголошення війни” позбавив Національну спілку архітекторів права видавати сертифікати і продовжувати строк їх дії. Рішення це було дуже дивне. Склалась ситуація, що з травня місяця в Україні не можна отримати сертифікат архітектора або продовжити строк його дії. Це відбувається під час війни, коли професія архітектора є дуже затребувана. У час, коли руйнуються наші міста”, – говорить депутатка.

Юридична компанії “Міллер” підтримала архітектурну спільноту й буде надавати правову допомогу, а також захищатиме їхні права у цій справі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter