Європарламент закликав Зеленського не підписувати містобудівний закон №5655, проти якого виступає архітектурна спільнота

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський парламент 15 червня ухвалив резолюцію під назвою “Стала відбудова та інтеграція України в євроатлантичне співтовариство”, в якій закликав президента України Володимира Зеленського не підписувати дискусійний містобудівний закон №5655, проти якого виступає архітектурна спільнота. 

Про це йдеться у відповідному пункті №17 у тексті резолюції. 

Фото: скриншот з резолюції Європарламенту

“Європарламент застерігає від використання майбутніх зусиль з реконструкції для внесення таких змін до законодавства, щоб принести користь певним інтересам за рахунок рівних умов гри та прозорості; закликає президента Зеленського не підписувати закон №5655 про містобудівну діяльність”, – йдеться в резолюції.

На резолюцію відреагували активісти руху “ЧЕСНО”. Вони підкреслили, що звернення Європарламенту є чітким сигналом для офісу президента України не затверджувати неякісний документ.

“Цей закон розробили в інтересах забудовників, не врахувавши зауваження інших стейкхолдерів, зокрема органів місцевого самоврядування, архітектурної та експертної спільнот”, – зазначили активісти. 

Раніше представники Національної спілки архітекторів закликали Зеленського ветувати містобудівний закон №5655 і зупинити тиск силовиків на спільноту. 

Нагадаємо, парламент ухвалив у цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який критикували очільники українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти, зокрема через корупційні ризики. Законопроєкт підтримали 228 народних депутатів.

Громадська петиція з вимогою ветувати законопроєкт через кілька годин після голосування у ВРУ набрала понад 25 тисяч підписів, а до цього профільний комітет отримав висновок НАЗК, що законопроєкт не відповідає Антикорупційній стратегії. 

Уже торік у жовтні спілці відкрили доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або продовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

СБУ звинуватила посадовців Національної спілки архітекторів України в махінаціях у будівельній сфері України й після чергових обшуків висунула підозри в скоєнні злочину двом керівникам та IT-фахівцю. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter