Депутати врахували лише дві з десяти правок НАЗК у містобудівному законі, проти якого виступають архітектори й громадські активісти

Дата: 26 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Народні депутати під час голосування законопроєкту №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який критикували очільники українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти через корупційні ризики, врахували лише дві з десяти правок Національного агентства з питань запобігання корупції. Ще п’ять врахували частково.

Про це пише видання “Дзеркало тижня”.

 
 “Аналіз фінального тексту закону показує, що народні депутати врахували лише два зауваження Національного агентства з питань запобігання корупції, частково врахували – п’ять, ще три – не враховані взагалі”, – повідомляє у своїй публікації “Дзеркало тижня”.

Водночас в інтерв’ю НВ Голова НАЗК Олександр Новіков стверджував, що “всі рекомендації НАЗК до тексту закону були враховані комітетом у повному обсязі”.

Заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій ставить питання НАЗК, чому антикорупційний орган не провів  додаткової перевірки й фактично легалізував голосування за законопроєкт №5655.

“Це питання, яке вимагає відповіді. Причому не процедурної відповіді, а чесної, по суті. НАЗК – поважна інституція, яка користується довірою громадянського суспільства та міжнародних партнерів. І цю довіру не можна зрадити. Я знаю, який тиск можуть чинити представники влади. Якщо такий тиск був на НАЗК, це треба публічно сказати. Так само як це зробила Спілка архітекторів, яка обрала гідність у подібній ситуації дорогою для себе ціною”, – сказала Анна Кирій.

Архітекторка також додала, що визнавати помилки – це нормально і саме так розбудовується довіра.

Нагадаємо, 12 жовтня НАЗК провело антикорупційну експертизу законопроєкту №5655 і виявило низку корупціогенних факторів.

Уже 29 листопада профільний Комітет державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування надав до НАЗК доопрацьований і підготовлений до другого читання документ на 2110 сторінок.

30 листопада “за результатами оперативного опрацювання” оновленої редакції законопроєкту НАЗК надіслало листа до комітету ВР із зауваженнями та рекомендаціями. У цьому листі зазначалося, що законопроєкт №5655 не відповідає Антикорупційній стратегії. У листі містилося 10 зауважень.

1 грудня законопроєкт уже стояв у порядку денному Ради.

8 грудня комітет ВР розглянув доопрацьовану редакцію №5655 начебто з урахуванням цих 10 зауважень.

13 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт у цілому, його підтримали 228 народних депутатів. 

У відповідь спільнота архітекторів та громадських активістів 12 грудня опублікувала петицію на сайті президента України з проханням накласти вето на законопроєкт N5655, який, за словами ініціаторів звернення, “призведе до хаотичної забудови міст та знищення історичних пам’яток великими забудовниками”. За кілька годин після ухвалення законопроєкту 13 грудня петиція набрала необхідну кількість голосів – 25 тисяч – і чекає на розгляд президента. 

Раніше представники архітектурної спільноти, громадські діячі та адвокати 18 листопада провели брифінг під стінами СБУ, де заявили про тиск на Національну спілку архітекторів України з боку правоохоронців, який вважають помстою за критичну позицію щодо провладного законопроєкту №5655 із впровадження містобудівної реформи. 

На брифінгу розповіли, що зранку 16 листопада СБУ провела обшуки в приміщенні Національної спілки архітекторів України, а також у приватних помешканнях представників спілки. Зокрема, у квартирі президента НСАУ, в офісі компанії НСАУ, квартирі секретаря атестаційної комісії НСАУ та квартирі ІТ-фахівця.

21 жовтня, під час пресконференції в Інтерфакс-Україна, заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій заявила, що Спілці архітекторів відімкнули доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронні системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або подовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

Юридична компанія “Міллер” підтримала архітектурну спільноту й надаватиме правову допомогу, а також захищатиме їхні права в цій справі.

Фото обкладинки: zhitomir.info

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter