У Національній спілці архітекторів спростували звинувачення СБУ в начебто корупції, пов’язаній з видаванням сертифікатів

Дата: 18 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський спростував звинувачення начальника Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Іллі Вітюка в несанкціонованому доступі до Єдиної державної е-системи у сфері будівництва низки осіб, які начебто намагалися легалізувати незаконні забудови та підробляли сертифікати атестації архітекторів. За словами Чижевського, у спілці архітекторів ніколи не було і немає жодних корупційних дій чи маніпуляцій, пов’язаних з веденням атестаційних процедур, реєстрів та видаванням кваліфікаційних сертифікатів архітекторам.

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуку.

Олександр Чижевський. Фото: Людмила Тягнирядно

Правоохоронці звинувачують Національну спілку архітекторів у наданні несанкціонованого доступу до Єдиної державної е-системи у сфері будівництва низці осіб, щоб легалізувати незаконні забудови та начебто підробляти сертифікати атестації архітекторів.

В СБУ пояснювали, що в такий спосіб зловмисники намагалися незаконно отримати гроші через підроблення та продаж дозвільних документів представникам будівельного бізнесу. Серед викритих махінацій – незаконні реєстрації об’єктів, які мають порушення державних будівельних норм.

Також есбівці заявляли, що виявили схему видавання підроблених сертифікатів професійної атестації архітекторів. Для цього начебто представник Національної спілки архітекторів передав підконтрольній компанії свій електронний підпис для входу в систему, після чого зловмисники отримали доступ до незаконного редагування раніше виданих сертифікатів. У них змінювали дати й персональну інформацію “атестованого” архітектора та продавали підробку замовникам як новий документ.

“Я відповідально заявляю, що в Національній спілці архітекторів України ніколи не було і немає жодних корупційних дій чи маніпуляцій, пов’язаних з веденням атестаційних процедур, реєстрів та видачею кваліфікаційних сертифікатів архітекторам”, – написав президент спілки Чижевський.

Також він зазначив, що ніяким “зловмисникам доступ до електронної системи не передавався”, як про це сказав начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк під час брифінгу Мінцифри та СБУ.

“Ніяких “підроблених печаток державних органів, а також окремих установ, які працюють в галузі архітектури” в нас не вилучали, про що свідчать протоколи проведених обшуків, і це легко довести”, – додав Чижевський.

До компетенції Національної спілки входить лише верифікація сертифіката архітектора, а тому вона ніяким чином не може вплинути на введення об’єктів в експлуатацію і “узаконення сотень проблемних забудов”, вважає архітектор.

“Всі дії СБУ та заяви вигодонабувачів “реформи №5655″ ми вважаємо тиском на нашу громадську організацію за нашу публічну позицію по законопроєкту №5655”, – зауважує Чижевський.

Архітектурна спільнота критикує законопроєкт №5655 через корупційні положення, наприклад монополізацію ринку під великих забудовників, передання об’єднаному Міністерству розвитку громад територій та інфраструктури необмежених повноважень і невластивих функцій з контролю ринку, запровадження приватного контролю для забудовників, обмеження прав громад та місцевого самоврядування, а також ризики втрати пам’яток архітектури через запровадження “принципу мовчазної згоди” під час погодження відповідних проєктів.

Нагадаємо, що парламент ухвалив у цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який критикували очільники українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти, зокрема через корупційні ризики. Законопроєкт підтримали 228 народних депутатів.

Громадська петиція з вимогою ветувати законопроєкт через кілька годин після голосування у ВРУ набрала понад 25 тисяч підписів, а до цього профільний комітет отримав висновок НАЗК, що законопроєкт не відповідає Антикорупційній стратегії. 

Вже торік у жовтні спілці відімкнули доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або продовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter