Нардепи попередньо заборонили слідчим укладати угоди з організаторами корупційних злочинів

Дата: 09 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №12039 про угоди зі слідством у розслідуваннях корупційних злочинів.

Про це розповів нардеп Ярослав Железняк

Фото: Ярослав Железняк

Автори пропонують, між іншим, щоб під час укладення угоди могли призначати додаткові покарання у вигляді суттєво збільшених штрафів та конфіскації майна. Йдеться про 102 мільйони гривень за особливо тяжкий злочин та понад 4 мільйони гривень за тяжкий злочин.

Крім того, пропонують заборонити укладати угоди з організатором злочину. Винятком може стати ситуація, коли він погоджується викрити іншого організатора.

Напередодні документ радили ухвалити в профільному парламентському комітеті, а також підтримали його САП та НАБУ. Члени комітету з питань правоохоронної діяльності пропонували ухвалити проєкт за одне читання замість двох. Це унеможливило б подання великої кількості правок та, як наслідок, блокування розгляду, що є поширеним способом гальмування руху документів у Раді. 

Законопроєкт №12039 у парламенті ухвалюють замість того, що дозволяв би обвинуваченим у корупції уникнути позбавлення волі. Той документ нардепи підтримали в першому читанні ще в липні, що обурило громадськість. 

Нагадаємо, що нещодавно парламентарі намагались ухвалити закон, що дозволив би топкорупціонерам уникати покарання за службу у війську. Після розголосу цю норму прибрали з ухваленого документа. 

Корупція руйнівно впливає на права людини. Як показують останні дослідження, зловживання посадовців у світі процвітає, але як демократичні, так і авторитарні лідери не діють. Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch за підсумками 2023-го констатувала – світові лідери самоусунулися від захисту прав людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter