Україна попередила Білорусь про наслідки через угоди з незаконною владою в окупованому Криму

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Україна попередила Білорусь про наслідки підписання угод з тимчасовою окупаційною “владою” Криму, наголосивши, що Білорусь визнала російську окупацію українського півострова.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Андрій Сибіга на своїй фейсбук-сторінці.

Андрій Сибіга та Таміла Ташева

За його словами, українській стороні відомо щонайменше про сім договорів, які підписані регіонами та містами Білорусі з незаконними окупаційними “органами влади” в Криму.

Дипломат поінформував, що в червні місто Вітебськ та Вітебська область уклали “угоди” з окупаційною владою міст українського Криму – Сімферополя та Феодосії, а також “радою міністрів” і “міністерством культури та туризму” Криму та Сакським районом півострова.

Також був підписаний протокол про наміри щодо створення вільної економічної зони Вітебськ – ТОТ Крим.

Усі факти протиправних дій, які становлять загрозу суверенітету і територіальній цілісності України, чітко фіксуються правоохоронними органами нашої держави. Проводиться відповідне розслідування, за результатами якого причетні не залишаться безкарними і будуть притягнені до правової відповідальності", – наголосив Сибіга.

Він зазначив, що посадовці, які беруть участь у підготовці та підписанні таких “документів”, стануть предметом розгляду для застосування санкційних обмежень з боку партнерів України.

“Кожна злочинна дія проти Української держави та її територіальної цілісності матиме наслідки для суб’єктів, які нехтують міжнародним правом”, – підкреслив представник МЗС.

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Напередодні лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв висловив упевненість, що ті, хто незаконно приїхав з РФ до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, покинуть півострів.

Нагадаємо, 2023 року Представництво Президента України в АРК спільно з Національним агентством з питань державної служби та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій ініціювало експериментальний проєкт із формування резерву працівників для деокупованих територій.

Кадровий резерв – це група фахівців, які відповідатимуть за відновлення нормального життя в Криму після його звільнення. Це судді, вчителі, медики, правоохоронці та багато інших спеціалістів.

Підготовка такого резерву охоплює навчання, тренінги та підвищення кваліфікації. Нові фахівці мають бути готові до будь-яких викликів, що можуть виникнути в процесі відновлення Криму. Ці люди повинні розуміти особливості регіону, мати знання про ситуацію на місцях і бути готовими діяти швидко та ефективно.

До резерву публічних службовців для Криму можуть записатися всі охочі. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив детальний алгоритм дій для громадян, які бажають зареєструватися до резерву фахівців для роботи на деокупованих територіях.

2023 року Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України” (реєстр. № 9591). ZMINA детально розповіла, що саме передбачає закон, чому правозахисники закликають його ухвалити і як він допоможе реінтеграції звільнених територій та українській економіці.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter