Після деокупації Криму потрібна буде люстрація, а ті, хто незаконно приїхав з РФ, залишать півострів – Джемілєв

Дата: 16 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Після деокупації Криму необхідно провести люстрацію окупаційних чиновників. Наразі триває підготовка списків таких осіб.

Про це повідомив лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв в інтерв’ю “Крим.Реалії”.

Мустафа Джемілєв

“Усі вони мають бути негайно нейтралізовані. Не обов’язково розстрілювати, але вони мають бути ізольовані. Ось ці колаборанти. Відповідно до українських законів”, – сказав Джемілєв.

Також він додав, що близько мільйона тих, хто переїхав до Криму з території Росії, повинні залишити український півострів.

Поки діє Кримський міст, не відкладайте на потім. Потім може не вийти. Тому швидше залишайте. Але дуже багато хто чомусь приголомшений пропагандою, що вони надовго там. Це їхня проблема. Вони потім шукатимуть, як втекти, але буде важко", – сказав лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

За його словами, багато російських чиновників із Криму вивезли свої родини, хоча й приховують цей факт. Крім того, на півострові зріс продаж нерухомості в порівнянні з періодом до повномасштабного вторгнення.

“Десь у сім-вісім разів піднялася кількість виставлених на продаж різних підприємств, приватних будинків, квартир. Але вони дуже жадібні, такі ціни вказують, що ніхто не купує. Багато грошей хочуть. А потім нічого не отримають”, – переконаний народний депутат.

Нагадаємо, опитані респонденти фокус-групових дискусій на деокупованих територіях демонструють високий запит на справедливість, що є компонентом їхнього відчуття безпеки. Дослідники Школи політичної аналітики НаУКМА прогнозують зростання цього запиту зі звільненням нових тимчасово окупованих територій (ТОТ). 

Читайте також: Кадровий резерв для вільного Криму: як у пілотному проєкті навчатимуть сотню фахівців для керівної ланки

У лютому 2024 року Коаліція організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок збройної агресії проти України, представила дорожню карту законопроєктів, які мають захистити права постраждалих від війни.

Правозахисники вказують, що парламентарі публічно висловлюють підтримку ідеї деокупації територій України та їх повернення до кордонів 1991 року. Проте практика розгляду Комітетами окремих законопроєктів свідчить про зворотнє. Вони вважають, що Верховна Рада має стати майданчиком для конструктивного обговорення перспектив деокупації та алгоритму дій держави для повноцінного відновлення влади, системи гарантування та захисту прав людини на звільнених територіях.

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

На другому парламентському саміті Кримської платформи Чехія закликала світ підтримувати Україну у звільненні її тимчасово окупованих територій. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter