До України повернуть ще 11 депортованих Росією дітей – ЗМІ

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

За посередництва Катару ще 11 дітей їдуть з Росії до України, щоб возз’єднатися зі своїми сім’ями. 

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агентство АФП.

Фото: Марія Львова-Бєлова

Так, 19 лютого в посольстві Катару в Москві перед подорожжю через Білорусь прийняли одинадцятьох дітей віком від 2 до 16 років. Повернутися до України діти мають 20 лютого. Супроводжуватимуть їх катарські дипломати.

Під час цієї операції до України повернуться, зокрема, двоє дітей віком п’яти й шести років, які мають хронічні захворювання. Також серед дітей є 16-річний хлопець, члени сім’ї якого загинули під час евакуації з Луганської області, – він воззʼєднуватиметься з тіткою, яка взяла над ним опіку.

Інший пʼятирічний хлопчик, який жив з бабусею та дідусем у Росії, воззʼєднається зі своєю матірʼю. 14-річний хлопець, чию матір-військову у 2022 році кілька місяців утримували в полоні, також зможе знову побачити її.

“Ми продовжуватимемо виступати посередником між двома сторонами доти, доки це буде потрібно”, – зазначила представниця міністерства Катару з питань міжнародного співробітництва Лолва Аль-Хатер

Українські посадовці поки що заплановане повернення українських дітей не коментували, однак напередодні Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зазначав, що Катар виконує важливу роль у поверненні українців. 

“Катар — перша країна, яка допомагає нам повертати українських дітей. Втім, сьогодні, обговорювали можливості повернення з території РФ й інших категорій громадян. І можливе залучення Катару до цього процесу. Дякую Катару за сприяння у поверненні додому українців, а також за бажання стати дієвим партнером у цьому напрямку”, – написав він.

У березні минулого року Міжнародний кримінальний суд видав довічні ордери на арешти президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при ньому Марії Львової-Бєлової, яка зараз повідомила про повернення 11 українських дітей. Їх підозрюють в організації незаконних вивезень дітей з території України до Росії щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Під час особистої зустрічі з Путіним, Львова-Бєлова подякувала Путіну за викрадену для неї з Маріуполя дитину.

Раніше ZMINA писала, що, використовуючи відкриті цифрові джерела, міжнародні поліцейські знайшли вісьмох українських дітей, вивезених окупантами до РФ. Цифровий пошук був ініціативою нідерландської поліції та Європолу.

Під час так званого хакатону детективи в різних групах шукали у відкритих онлайн-джерелах інформацію, яка дозволила б визначити точне місце перебування восьми депортованих дітей. Наприклад, розширене розпізнавання облич було використане для пошуку останніх зображень дітей. Фахівці у сфері геолокації (визначення точного місця розташування фотографій або відео за супутниковими знімками) змогли вказати місце фільмування.

Нагадаємо, що в Києві розпочала роботу міжнародна коаліція, яка сприятиме поверненню депортованих росіянами українських дітей. Її очолять Канада та Україна.

Коаліція представила на засіданні рамковий документ, який визначає її мандат, цілі, керівні принципи та напрями діяльності. Кожна країна-учасниця може самостійно визначити сфери, у яких хоче діяти чи взяти на себе лідерство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter