Міжнародні детективи за допомогою відкритих джерел розшукали вісьмох українських дітей, яких викрали окупанти

Дата: 10 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Використовуючи відкриті цифрові джерела, міжнародні поліцейські знайшли вісьмох українських дітей, вивезених окупантами до РФ. Цифровий пошук був ініціативою голландської поліції та Європолу.

Про це повідомляє видання AD.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

“Шістдесят детективів та слідчих із 23 країн, включаючи Австралію, Німеччину, Нідерланди, Швецію, Велику Британію та США, зібралися разом кілька тижнів тому під час конференції у штаб-квартирі Європолу в Гаазі. Шість неурядових організацій також взяли участь в операції з пошуку викрадених дітей за допомогою супутникових зображень та інших інструментів”, – йдеться в повідомленні.

Керівник відділу боротьби з міжнародними злочинами Національного відділу розслідування нідерландської поліції Вінсент Сіллессен розповів, що це був перший випадок, коли міжнародні фахівці у сфері цифрових відкритих джерел (OSINT) так тісно співпрацювали щодо викрадення дітей в Україні.

“Від початку війни в лютому 2022 року тисячі українських дітей були вивезені росіянами зі звичного середовища. Це можна розцінювати як воєнний злочин. Оскільки ми не маємо фізичного доступу до Росії, ми намагаємося знайти цих дітей і злочинців на основі цифрових джерел”, – сказав Сіллессен.

Як інформує видання, під час так званого хакатону детективи в різних групах шукали у відкритих онлайн-джерелах інформацію, яка дозволила б визначити точне місцеперебування восьми депортованих дітей. Наприклад, розширене розпізнавання облич було використано для пошуку останніх зображень дітей. Фахівці в області геолокації (визначення точного місця розташування фотографій або відео за супутниковими знімками) змогли вказати місце фільмування.

“Ми не очікували, що цей перший спільний хакатон відразу дасть результат. Головним чином ми хотіли вчитися одне в одного та обмінюватися навичками, але наші люди одразу підхопили ідею. Враховуючи успіх, ми хочемо проводити такі заходи частіше. Ми прагнемо проводити його принаймні раз на рік”, – зазначив Сіллессен.

Через загрозу безпеці поліція не розголошує інформацію про особи та місцеперебування дітей. Відомо, що серед знайдених дітей є сироти, насильно переміщені на окуповану РФ територію. Вони перебувають у різних місцях, а також використовуються в російських пропагандистських цілях.

За словами Сіллессена, інформацію про дітей передали українській владі.

“Ми працюємо з колегами в Україні, і тепер поліція має поділитися інформацією з членами сімей і почати кримінальне розслідування щодо можливих злочинців. Ми сподіваємося, що українці зможуть щось із цим зробити. На підставі цієї інформації вони зможуть повернути цих дітей. Але, не знаючи, де перебувають ці діти, ви не можете почати процес”, – додав він.

Нагадаємо, що 25 січня 2024 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію “Ситуація щодо дітей України”, у якій закликала країни Європейського Союзу докласти всіх зусиль для повернення депортованих окупантами українських дітей. Резолюцію прийняли одностайно – усі 85 парламентаріїв віддали свої голоси за.

Перша леді України казала, що з початку повномасштабної війни вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених російськими окупантами дітей, тобто менше як 2%. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter