У Польщі узгодили законопроєкти про часткову легалізацію абортів та спрощений доступ до контрацепції

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

24 січня, у середу, на засіданні польський уряд узгодив законопроєкти, покликані частково легалізувати аборти й лібералізувати ринок контрацептивних пігулок – заходи, які були посилені попередньою консервативною владою.

Про це повідомив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Фото: Getty Images

Туск визнав, що в нинішній урядовій коаліції існують “різні погляди” щодо абортів, але Кабмін під його керівництвом готовий у найближчі години подати до сейму проєкт про легальний і безпечний аборт до 12-го тижня.

Крім того, уряд Польщі, за словами Туска, завершив обговорення й скерував до парламенту законопроєкт про так звані ранкові пігулки, які призначені для запобігання вагітності після статевого акту.

Відповідні поправки до закону про такі протизаплідні пігулки передбачають, що їх можна буде купувати дівчатам і жінкам віком від 15 років в аптеках без рецепта. Обмеження на продаж контрацептивів запровадили у 2017 році.

“Це найпоширеніше рішення в країнах Європейського Союзу і дозволить універсальний доступ до екстреної контрацепції для всіх тих, для кого вона до цього часу була практично недоступна”, – пояснив Туск.

Антиабортне законодавство Польщі посилили після вердикту Конституційного трибуналу в жовтні 2020 року. Відповідно до нього, аборт є законним лише у двох випадках: вагітність унаслідок зґвалтування або якщо життя чи здоров’я жінки під загрозою.

Раніше ZMINA писала, що Європейський суд з прав людини ухвалив критичне рішення щодо Польщі в справі про аборт. Польська влада позбавила жінок можливості легального аборту та змусила вагітну, у плода якої діагностували синдром Дауна, виїжджати до іншої країни для переривання вагітності. Суд визнав, що це є порушенням права жінки на повагу до її приватного життя.

Нагадаємо, наприкінці січня 2023 року в Польщі лікарі відмовилися робити 14-річній дівчинці, яка стала жертвою сексуального насильства, переривання вагітності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter