У Польщі жінка була вимушена виїхати за кордон, щоб зробити аборт через аномалію плода: ЄСПЛ назвав це порушенням права на приватне та сімейне життя

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини виніс критичне рішення щодо Польщі у справі про аборт. Польська влада позбавила жінок можливості легального аборту та змусила вагітну, у плода якої діагностували синдром Дауна, виїжджати до іншої країни для переривання вагітності. ЄСПЛ визнав, що це є порушенням права жінки на повагу до її приватного життя. 

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza з посиланням на рішення суду. 

Фото: AFR

Позов до ЄСПЛ подала жінка, яка завагітніла у 2020 році, і у плода якої діагностували синдром Дауна.

Запланований аборт у лікарні скасували, коли рішення Конституційного суду про заборону переривання вагітності з порушеннями розвитку плоду набуло чинності. Не маючи змоги перервати вагітність у Польщі, жінка зрештою була вимушена виїхати на процедуру за кордон.

“Таке втручання в її права створило ситуацію, яка позбавила її належних гарантій проти свавілля”, – постановив ЄСПЛ.

Згідно з рішенням суду, втручання у права заявниці не було законним, оскільки воно не виходило від органу, сумісного з вимогами верховенства права, оскільки до складу Конституційного суду входять судді, які були призначені за процедурою, заплямованою серйозними порушеннями.

Одночасно ЄСПЛ визнав неприйнятною справу за позовом 927 жінок дітородного віку, які стверджували, що вони постраждали від порушення їхніх прав, оскільки закон змушує їх продовжувати вагітність навіть у разі патології плода.

Суд встановив, що вони не змогли надати доказів того, що законодавчі поправки безпосередньо вплинули на них.

Законодавство щодо абортів у Польщі є одним з найбільш жорстких в Європі. У січні 2021 року в Польщі набула чинності майже повна заборона на аборти. Перервати вагітність дозволено лише у двох випадках: якщо вона настала внаслідок зґвалтування й у випадку загрози життю або здоров’ю жінки.

Нагадаємо, що польська партія “Лівиця” внесла до сейму два законопроєкти щодо лібералізації законодавства про аборти.

Один з нових законопроєктів передбачає повну легалізацію права переривання вагітності до 12-го тижня. Також він пропонує скасувати кримінальну відповідальність за переривання вагітності за згодою жінки в ситуації тяжкої, незворотної інвалідності або невиліковної хвороби плода.

Другий законопроєкт гарантує право на медичну допомогу у вигляді штучного переривання вагітності до закінчення 12-го тижня, а в окремих випадках і після 12-го тижня, а також декриміналізації штучного переривання вагітності за згодою вагітної.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter