У Польщі дядько зґвалтував 14-річну племінницю, але лікарі відмовилися робити їй аборт, бо не дозволила “совість”

Дата: 31 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Польщі лікарі відмовилися робити 14-річній дівчинці, яка стала жертвою сексуального насильства, переривання вагітності. 

Про це розповіли активістки Фонду жінок та планування сім’ї (FEDER). 

Активістка тримає плакат “Я хотіла б абортувати свій уряд”. Ілюстраційне зображення.

Історія дівчинки з інтелектуальними порушеннями, яку зґвалтував дядько, стала відома в середині січня. Тоді тітка потерпілої звернулася до активісток, бо медики в лікарні в її регіоні відмовилися робити аборт дитині. 

Аргументували вони це тим, що їм заважає “совість”. 

Конституційний суд визнав незаконними аборти в Польщі наприкінці 2020-го. Відтоді в країні жінки не можуть перервати вагітність, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плода або невиліковну хворобу, яка загрожує його життю. Легально зробити аборт можна, якщо жінка стала жертвою сексуального насильства, але й для цього слід отримати в прокуратурі відповідну довідку. 

Тітка постраждалої дівчинки таку довідку отримала, але їй це не допомогло. 

“Застереження щодо совісті – це привілей лікарів, медсестер і акушерок, запроваджений лише для того, щоб медичний персонал міг відмовитися від аборту без наслідків – навіть тих, які гарантовані законом. Насправді це означає фактичну відсутність доступу до абортів… Світогляд лікарів не може стояти вище за здоров’я, безпеку та гідність жінок”, – кажуть активістки та закликають скасувати відповідну норму. 

Перервали вагітність дівчинки у Варшаві. 

Після фактичної заборони абортів у Польщі в країні трапилося щонайменше два випадки, коли лікарі не проводили аборт, а тому жінки помирали. 

Нагадаємо, що в Україні також декілька років тому обговорювали законопроєкт, що дозволив би лікарям та медперсоналу відмовляти в аборті з міркувань совісті. Авторами ідеї були представники ради церков, відомої своєю протидією рівності та правам жінок, та члени міжфракційного депутатського об’єднання “Цінності. Гідність. Родина”.

Лікарі в Україні не мають права відмовлятися від участі в перериванні вагітності у зв’язку з релігійними чи етичними міркуваннями, адже в цей час вони виконують свої професійні обов’язки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter