Суд дав рік іспитового терміну гомофобам, які напали в Києві на художника Даніеля Скрипника

Дата: 27 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Подільський районний суд Києва визнав винними в хуліганстві, вчиненому групою осіб, з урахуванням обставини, що обтяжує покарання, нападників на художника Даніеля Скрипника. 

Про це розповіли в правозахисному ЛГБТ-центрі “Наш світ”. 

Даніель Скрипник. Фото: muzvar.com.ua

Напад на Скрипника, який є автором символу телемарафону Save Ukraine у вигляді соняшника, трапився ввечері 28 травня поточного року в районі Подолу.

Кривдники під час нападу кричали гомофобні фрази щодо зовнішності хлопця. Потерпілий викликав поліцію на місце злочину, втім правоохоронці й за 20 хвилин не приїхали, тож чоловік пішов. 

Суд дійшов висновку, що обвинувачені, “…висловлюючи нецензурні вирази щодо можливої, на їх думку, гомосексуальної орієнтації потерпілого, маючи єдиний умисел, почали умисно наносити йому удари…”.

Нападникам присудили покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки, але звільнили від відбування покарання з іспитовим терміном в один рік. Також частково задовольнили цивільний позов Скрипника та зобов’язали нападників виплатити йому компенсацію моральної шкоди в розмірі 60 тисяч гривень. 

Правозахисники, коментуючи справу, звернули увагу, що суд вперше взяв до уваги факт вчинення злочину на ґрунті статевої приналежності, як обставину, що обтяжує покарання (відповідно до статті 67 КК України).

Стаття щодо порушення рівноправності громадян у її чинній редакції не захищає ЛГБТ-людей від насильства. Детальніше про це можете прочитати за посиланням. У Верховній Раді на розгляді не перший рік перебуває законопроєкт, що мав би виправити цю проблему, але нардепи його не розглядають. 

“Якби зараз 67-ма стаття виглядала так, як запропоновано в проєкті закону, її застосування в цьому вироку було б цілком правомірне, тому що “статева приналежність” і “сексуальна орієнтація” – це різні поняття. Цей випадок, а також недавній вирок львівського суду щодо трансфобного злочину, в якому вперше була застосована стаття 161 ККУ, наочно демонструють намагання правоохоронної та судової системи релевантно реагувати на злочини нетерпимості за ознаками СОГІ і Сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність. – хоч і досить недолугі та такі, що демонструють нерозуміння правниками всіх тонкощів питання”, – кажуть у “Нашому світі”. 

Правозахисники у своєму повідомленні прямо не закликають парламентарів нарешті ухвалити законопроєкт, але додають, що “дуже важливо надати правоохоронній та судовій системі коректні правові інструменти та вдосконалити низку законодавчих норм щодо реагування на прояви нетерпимості, зокрема за ознаками СОГІ”. 

Нагадаємо, що на Подолі, де побили художника Скрипника, гомофобні напади не є поодинокими. Лише 2020 року ZMINA писала про те, як:

  • група молодиків у цьому районі побила гея через нафарбовані губи, а нападників не зупинили й поліціянти, які приїхали на виклик, тож хлопця лупцювали на їхніх очах; 
  • група нападників з вигуком “гоміки!” побила двох хлопців та ще кількох молодиків, які за них вступилися; 
  • невідомі напали на компанію молодих дівчат і хлопців через їхні пірсинг та зачіски, ідентифікувавши підлітків як ЛГБТ-людей. Їх морально принижували, двох хлопців вдарили в обличчя, а потім змусили всіх уголос читати листівки про те, що “ЛГБТ – загроза українській родині”.

Якщо ж казати про всю Україну, то напади, серед яких є зґвалтування та катування, трапляються в різних регіонах, наприклад у Львові, ХмельницькомуЖитомирі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter