Вища рада правосуддя зареєструвала скаргу на бездіяльність суду в справі щодо насильства над небінарною людиною в Житомирі

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя зареєструвала скаргу потерпілої сторони на бездіяльність суду та обмеження права на справедливий суд через штучне затягування процесу. Справа трирічної давності стосується зґвалтування, катування та пограбування небінарної людини, що сталися в ніч проти 30 квітня 2020 року в Житомирі.

Про це повідомляє Правозахисний ЛГБТ Центр “Наш світ”, який надає потерпілій адвокатський супровід.

Фото: правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ”

Так, Житомирський районний суд уже понад два роки розглядає кримінальну справу щодо катування небінарної людини, але навіть не дійшов до слухань по суті.

“Жахливий злочин стався ще у квітні 2020 року на околиці Житомира: тоді група озвірілих молодиків усю ніч знущалася над людиною тільки через те, що вона мала “не таку” гендерну ідентичність”, – нагадали в правозахисному центрі.

Відомо, що нині потерпіла ідентифікує себе як небінарну людину та воліє використовувати щодо себе займенники жіночого роду, а на момент скоєння злочину ідентифікувала себе як трансгендерну дівчину. 

З початку судового розгляду справи, тобто з березня 2021 року, ситуація не поліпшилася. Формально відбулося лише вісім засідань, більшість із яких була зосереджена на процедурних питаннях, ініційованих обвинуваченою стороною, а ще 15 призначених засідань узагалі не відбулися з різних причин. Отже, більш ніж за два роки судового розслідування справа не дійшла навіть до слухання по суті.

“Через це потерпіла сторона вирішила звернутися до Вищої ради правосуддя зі скаргою на бездіяльність суду та обмеження права на справедливий суд через штучне затягування процесу.

У скарзі наводяться конкретні відомості про наявність у поведінці судді ознак дисциплінарного проступку та зазначається, що в діях і процесуальних рішеннях судді проглядається сприяння обвинуваченій стороні, що негативно позначається на правах потерпілої та її можливості отримати справедливу сатисфакцію в розумні строки”, – пояснили в “Нашому світі”.

За словами правозахисників, що надають адвокатський супровід потерпілій, усі ці обставини, а також випадки відвертого глузування обвинувачених з потерпілої, як у залі суду, так і за його межами вкрай негативно впливають на її психологічний стан. 

Нагадаємо, що експерт центру Олександр Зінченков розповів ZMINA, що 19-річна потерпіла (станом на квітень 2020 року. – Ред.) познайомилася з одним із нападників на сайті знайомств Badoo.

29 квітня, пізно вночі, вони зустрілися поруч з домом потерпілої, де спілкувалися, а потім вирішили випити слабоалкогольні напої та пішли розпивати їх до лісу поруч із річкою. Згодом між ними виник конфлікт. 

Після цього нападник орально зґвалтував потерпілу, а потім побив та вкрав у неї мобільний телефон. Незабаром до них прийшли друзі кривдника – четверо хлопців та одна дівчина. Вона надягнула на постраждалу кайданки, а хлопці били її, погрожували ножем, зрізали з неї одяг та роздягнули.

Під час цього, як заявила потерпіла, її ще кілька разів спробували зґвалтувати, але вона була напівпритомна. Знущання тривали декілька годин. Потерпілій погрожували вбивством, а також вимагали 10 тисяч гривень. 

Ближче до світанку оголену постраждалу погнали перед машиною в бік її будинку, погрожуючи ножем. Усе це кривдники знімали на відео. Батько потерпілої почув галас та почав кричати. Скориставшись метушнею, потерпіла забігла додому.

Батько постраждалої викликав швидку та поліцію. На подвір’ї залишився ніж, яким її катували. Крім того, вона одразу вказала правоохоронцям на особу головного нападника. Наряд поліції, який приїхав на виклик, разом з кінологами також знайшов залишки одягу потерпілої та місце, де її били.

Примітно, що з початку поліція за фактом інциденту відкрила кримінальне провадження за ст. 186 (“Грабіж”). Однак представники “Нашого світу” разом з потерпілою склали заяву щодо кількох статей, а саме ст. 121 (“Умисне тяжке тілесне ушкодження”), ст. 127 (“Катування”), ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян”) та ст. 162 (“Порушення недоторканності житла”) Кримінального кодексу України.  

Експерт Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” вбачає, що злочин скоєно з мотиву ненависті до ЛГБТ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter