У Києві з вигуком “гоміки!” побили двох хлопців та ще кількох молодиків, які за них вступилися

Дата: 15 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Увечері 14 грудня на Контрактовій площі в Києві невідомі молодики з вигуком “гоміки!” побили двох хлопців та згодом напали на ще кількох. Поліція натомість забрала до відділку одного з потерпілих, а нападники залишилися на площі та скандували “Слава Киевской Руси – Новороссия, соси”, “Слава білій расі” та “Все хотят и я хочу по *балу дать хачу і Так зневажливо називають людей кавказької національності.“. 

Про це виданню ZMINA повідомила дівчина на ім’я Христина, яка стала свідком інциденту та зняла його на відео. 

Як розповіла дівчина, все почалося з того, що група молодиків побила двох хлопців, які вступилися за дівчат (до них нібито чіплялися нападники) зі своєї компанії, під пам’ятником Петрові Сагайдачному: 

“Хтось із нападників крикнув: “Гоміки!”, і хлопців почали бити – повалили на землю та били ногами. Перехожим вдалося їх відбити. Один, весь у крові, сховався в “Сільпо”, другий, якого, як я пізніше дізналася, звати Олександр, побіг в інший бік – його наздогнали й продовжили бити”. 

Нападники, каже Христина, пішли за одним з потерпілих до входу в “Сільпо”. В цей час до них, за словами дівчини, почали приєднуватись інші “групки молодиків”:

“За хлопців також вступилися люди з інших компаній, що там гуляли, все це переросло в бійку, тож я викликала поліцію. Мені сказали, що зараз мають підійти двоє патрульних. Поки вони йшли, один з нападників витяг зі смітника пляшку та зробив “розочку”, учасники побиття кидалися самокатами, які там здають в оренду, хтось дістав перцевий балончик”.

Христина каже, що патрульні прийшли за кілька хвилин після виклику та почали розмовляти з одним із нападників:

“Той матюкався, кричав, що він нічого не зробив і це, навпаки, напали на його компанію. Поки правоохоронці говорили з ним, інші нападники втекли. Якраз підійшов третій патрульний, він пішов за ними повільною ходою. Однак я потім бачила цих молодиків на площі”.  

Дівчина говорить, що поліція не взяла в неї контактів та сказала, що “вона вільна, а свідки непотрібні, бо зараз усе одного ніхто не писатиме заяву”. 

Крім того, вона додала, що одного з потерпілих забрали на швидкій, а іншого, Олександра, про якого йшлося вище, повезли до відділку:   

“Коли я підійшла, поліцейські на нього кричали, в якийсь момент він спробував утекти, але його швидко наздогнали правоохоронці та посадили до автівки. Мені вони сказали, що хлопця повезли до відділку через те, що він волав на поліцейських, а також що нібито він перебував у стані алкогольного сп’яніння – мав із собою слабоалкогольний напій “Рево”. 

Христина зауважує, що, коли поліцейські поїхали, компанія нападників продовжувала стояти поруч із “Сільпо” та скандувала “Слава Киевской Руси – Новороссия, соси”, “Слава білій расі” та “Все хотят и я хочу по *балу дать хачу”. 

“Перед цим я запитувала поліцію, чи можуть вони залишити патрульного з огляду на те, що відбулось, і те, що тут таке трапляється постійно. Мені відповіли, що я можу написати скаргу та вони її розглянуть”, – розповідає дівчина. 

Речниця Подільського управління поліції ГУ НП в місті Києві Анна Страшок у коментарі ZMINA зазначає, що осіб, дотичних до вчорашнього інциденту, встановлено: 

“Я не маю матеріалів на руках, тож не можу сказати, чому потерпілого забрали у відділок. Однак сьогодні сам потерпілий написав заяву, протягом дня буде вирішено, чи відкриють кримінальне провадження”.   

Нагадаємо, що це не вперше, коли на Подолі нападають на молодь. Так, у вересні цього року четверо молодиків порізали руку 16-річному хлопцю через нашивки із символікою метал-гуртів та пентаграмою. 

19 червня низка праворадикальних угруповань, зокрема “Традиція і порядок”, “Національний спротив”, “Фрайкор”, проводили на Подолі “агітаційний рейд”. Під час нього трьох неповнолітніх дівчат забризкали сльозогінним газом. Перед цим у них запитали, чи “належать дівчата до ЛГБТ”. 

Того ж дня напали на компанію молодих дівчат і хлопців через їхні пірсинг та зачіски. Ультраправі ідентифікували підлітків як ЛГБТ-людей: їх морально принижували, двох хлопців вдарили в обличчя, а потім змусили всіх уголос читати листівки про те, що “ЛГБТ – загроза українській родині”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter