У Львові на 4 роки й 1 місяць позбавили волі молодика, який через гомофобію напав на двох чоловіків

Дата: 16 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Галицький районний суд Львова до чотирьох років та одного місяця позбавлення волі засудив одного з нападників на поета Сергія Савіна та музиканта Максима Вербу. Влітку їх побили кілька невідомих молодиків. Потерпілі вказували, що, на їхню думку, напад скоєно через гомофобію, оскільки в одного з них волосся пофарбоване в білий колір, а інший називав його “коханим другом”.  

Про рішення суду повідомили на фейсбук-сторінці ЛГБТ-організації “Інсайт”, чия адвоката Оксана Гузь представляла інтереси потерпілих.  

Фото з фейсбук-сторінки Сергія Савіна (ліворуч)

Напад на поета Савіна та музиканта Вербу стався в ніч на понеділок, 26 липня, у центрі Львова. Група молодиків, як розповіли потерпілі, стежила за ними від площі Ринок, де Савін читав вірші. Сам напад стався неподалік – біля пам’ятника Тарасу Шевченку: потерпілих залили сльозогінним газом та почали бити в обличчя й голову.   

Після нападу правоохоронці затримали чотирьох дотичних до нього молодиків. У жовтні перший з нападників отримав чотири роки позбавлення волі за ч. 4 статті 296 Кримінального кодексу України (“Хуліганство”). Їх однак замінили умовним терміном.

Натомість другому 15 листопада присудили реальний строк за цією ж статтею з огляду на те, що він має попередню судимість із невідбутим покаранням. 

Хоча справу не кваліфікували за 161-ю статтею ККУ (“Розпалювання ворожнечі”), в обвинувальному акті, переданому до суду, зазначено про гомофобний мотив скоєння злочину. Про це каже адвоката Гузь у коментарі ZMINA. 

Вона пояснює, що формулювання про це також міститься у вироку суду: 

“Це чи не вдруге на моїй практиці, коли вдається у вироку зазначити реальні підстави нападу, хоча б так показати гомофобний мотив. Орієнтовно в тексті вироку йдеться, що така-то особа напала, завдала тілесних ушкоджень у зв’язку з тим, що думала, що потерпілі є геями”. 

Нагадаємо, що Приморський суд Одеси засудив до чотирьох років позбавлення волі двох чоловіків, які пограбували та побили двох геїв. Нападників водночас звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном у два роки.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter