В Одесі засудили двох чоловіків за пограбування та побиття геїв 

Дата: 01 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Приморський суд Одеси засудив на чотири роки позбавлення волі двох чоловіків, які пограбували та побили двох геїв. Нападників водночас звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном у два роки.  

Про це повідомляє громадська організація “Прожектор”, яка виступала стороною захисту потерпілих, з посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень. 

Скриншот з запису камери відеоспостереження, на який потрапили нападники / Прожектор

Так, пише “Прожектор”, їхній 36-річний підзахисний познайомився з хлопцем через дошку оголошень на сайті знайомств для ЛГБТ-людей. Після тривалого листування вони домовилися зустрітися, потерпілий дав свою адресу. 

“У такий спосіб зловмисники дізнавалися особисті дані майбутніх жертв. Вони були впевнені, що в будь-якому разі геї, бісексуали та трансгендери, які потрапляють у їхню пастку, не писатимуть заяви до поліції. Такою жертвою мав стати цей чоловік”, – зазначають у дописі організації.

Потерпілий розповів, що близько першої ночі вирішив вийти покурити у двір свого будинку. Але коли відчинив двері квартири, троє невідомих напали на нього: штовхнули, повалили на підлогу і почали бити. 

Інцидент тривав близько 15 хвилин. Далі один із нападників зайшов у житло потерпілого. Там в одній із кімнат відпочивав сусід по квартирі. На нього злочинці також напали та побили. В обох забрали мобільні телефони та гроші, загалом матеріальна шкода склала 5 080 грн та 6 600 грн для кожного з потерпілих. 

Після інциденту вони одразу звернулися до поліції, а згодом до проєкту “Human Rights Clinic”, який працює при “Прожекторі”. Як зазначають в організації, у відділку потерпілі розповіли обставини події, тому побоювалися, що розкриття їхньої сексуальної орієнтації у правоохоронних органах може спричинити до негативних наслідків. 

Двох нападників затримали – один з них вже мав судимість за крадіжку, третього оголосили у розшук. Безпосередньо процес досудового розслідування та судового розгляду справи тривав 4,5 року, і весь цей час затримані перебували у слідчому ізоляторі. Під час засідань обидва обвинувачені визнали себе винними та підтвердили, що за вказаних обставин відкрито заволоділи смартфонами та грошима постраждалих. Крім того, вони добровільно відшкодували завдані збитки і розкаялися в скоєному, що дало можливість отримати м’якіше покарання. 

Нападників засудили на чотири роки позбавлення волі за ч.2 статті 186 (Грабіж, поєднаний з насильством) Кримінального кодексу України, водночас звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном у два роки.  

“Пограбування, шантаж, переслідування та інші протиправні дії – доволі поширений спосіб незаконного заробітку, який практикують злочинці, особливо через сайти та додатки знайомств для ЛГБТ”, – зауважує “Прожектор”. 

Однак в Україні подібні справи неможливо кваліфікувати навіть за єдиною прийнятною для цього 161-шою статтею (Порушення рівноправності громадян), оскільки потрібно довести факт дискримінації.  

“Як свідчать всі ці випадки, з якими звернулися до нашого проєкту представники ЛГБТ-спільноти, наявна “завуальована” дискримінація. Самі ж потерпілі кажуть, що злочини проти них не мали явних ознак дискримінаційного насилля. Суть в іншому. ЛГБТ в нашій країні – дуже вразлива й незахищена категорія людей, яку через це злодії обирають для скоєння протиправних дій”, – коментував раніше для “Радіо Свобода” Віталій Матвєєв, адвокат, керівник проєкту “Human Rights Clinic”. 

Олександр Зінченков, експерт правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ”, у тому ж матеріалі видання зазначав, що п’ять–сім останніх років такий вид злочинів щодо ЛГБТ став трендом в Одесі та Києві: 

“Вони [нападники] у винятково корисливих мотивах використовують геїв. Це так званий “змішаний” тип злочину за класифікацією ОБСЄ. Це непряма дискримінація. Але сам принцип вибору жертви за ознакою сексуальної орієнтації є сигналом до того, щоб такий злочин можна було вважати злочином ненависті. ОБСЄ так і вважає, на відміну від української поліції”. 

Нагадаємо, що у лютому цього року в Одесі затримали п’ятьох людей, зокрема поліцейського з Київщини, які заманювали на квартири та шантажували геїв. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter