В Одесі поліцейський зі спільниками заманював на квартиру та шантажував геїв

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

В Одесі поліцейські затримали п’ятьох осіб, зокрема чинного працівника поліції Київщини, які заманювали людей оголошеннями про надання інтимних послуг, а згодом шантажували викриттям обставин приватного життя або вимагали гроші за непритягнення до відповідальності.

Про це повідомили у відомстві. 

П’ятеро зловмисників віком від 25 до 45 років розміщували в мережі оголошення від імені гетеросексуальної пари або гея, зокрема неповнолітнього. Поспілкувавшись із потенційним “клієнтом” у месенджері, вони запрошували жертву до орендованої квартири, де вже була встановлена прихована відеокамера.

“Щойно “клієнт” залишався наодинці з підставним виконавцем “замовлення”, підозрювані з’являлись у квартирі під виглядом правоохоронців. Погрожуючи потерпілому розголошенням обставин приватного життя або ж притягненням до кримінальної відповідальності за інтимний зв’язок з неповнолітнім, вони силою відбирали в нього готівкові кошти, а також вимагали перерахувати гроші на банківські картки”, – розповіли в поліції. 

Усім підозрюваним інкримінують статтю “Розбій”. Матеріали щодо затриманого поліцейського планують передати до Державного бюро розслідувань. 

Відомо, що запрошення на побачення та подальший шантаж ЛГБТ-людей – це один з різновидів так званих злочинів ненависті, з якими правоохоронці в Україні працюють неефективно. Зловмисники обирають собі жертв серед гомосексуалів, адже багато з них приховують свою орієнтацію від широкого загалу, а тому нападники вважають, що потерпілі не скаржитимуться до поліції. В Одесі, за словами місцевих активістів, зловмисники часто використовують саме цю схему. 

Правозахисники не перший рік наголошують, що Україна потребує криміналізації злочинів нетерпимості, зокрема, за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, однак досі відповідних змін не ухвалили. Нещодавно протистояти злочинам ненависті щодо ЛГБТ-українців закликала група європарламентарів. 

Нагадаємо, що пандемія коронавірусу скоротила кількість нападів на гомосексуалів в Україні, однак ситуація, за словами правозахисників, досі залишається тривожною.

Раніше ZMINA докладно розповідала про те, як відбуваються розслідування злочинів ненависті в Україні, а також, наприклад, як працюють із цією ж категорією справ їхні колеги з Німеччини.

Фотографія обкладинки: ілюстративне, з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter