Довженко-центр: будівлю Держкіно, де мали обирати нового гендиректора, “замінували”

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

В Державному агенстві з питань кіно 3 лютого 2023 року мало відбутися засідання конкурсної комісії з обрання нового гендиректора Довженко-центру, але його довелося відкласти через дзвінок про нібито “мінування” адмінбудівлі.

Про це повідомила артоглядачка Лєна Чиченіна на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка Лєни Чиченіної

“Вчіться зривати конкурси на держпосади креативно! Сьогодні о 12.59 (бо 13.00 погана цифра) мало відбутися засідання комісії, яка має обирати гендиректора Довженко-центру. Але. Приміщення кінематеки виявилося потенційно замінованим. Поліція отримала дзвінок із таким попередженням. Навколо купа поліції. Чекаємо на перевірку та розмінування”, — написала вона й уточнила, що поліція приїхала й обстежує територію.

Пізніше одна з кандидаток, ексвиконувачка обов’язків гендиректора Довженко-центру Олена Гончарук повідомила на своїй сторінці у фейсбуку, що засідання, ймовірно, проходитиме за адресою: вул. Кіото, 27, центральний корпус “Київнаукфільму”.

На конкурсі кандидати мають представити програми розвитку, а члени конкурсної комісії оберуть найкращого або найкращу претендентку на роль керівника Центру.

Голова конкурсної комісії Ірина Подоляк повідомила, що коротке засідання провели в цей же день, 3 лютого, в лобі Держкіно.

“Кворум був, секретарка комісії від Держкіно була, відеофіксацію на телефон робила журналістка Лєна Чиченіна, яка його надішле представникам Держкіно для розміщення на сайті”,написала вона у фейсбуку.

Рішення про продовження роботи комісії ухвалили за участі всіх учасників добору онлайн у понеділок, 6 лютого з 10 години ранку “для убезпечення процесу від замінувань, бомбардувань, відключень і інших погодних умов”, резюмувала вона.

Нагадаємо, що 2 листопада 2022 року Держкіно відсторонило від виконання обов’язків в. о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук і призначило на її місце іншу людину. Нею стала Юлія Каждан: журналісти “Слідство.Інфо” дізналися, що раніше вона займалася бухгалтерським обліком, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію і не має жодного досвіду роботи у сфері кіноіндустрії.

У Держкіно заявили, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. Вона залишилася очільницею Музею кіно Довженко-центру, а на посаду гендиректора проведуть конкурс, уточнили в Держкіно. Ексочільниця також зможе взяти в ньому участь. Положення про порядок проведення конкурсу можна дізнатися тут.

Кадрові зміни в Довженко-центрі відбулися всього за декілька днів після того, як центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію.

Зробити це рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”.

8 листопада Каждан прийшла до Довженко-центру, щоб розпочати роботу, але колектив до будівлі її не пустив.

Наступного дня Держкіно виступило зі зверненням до команди центру з проханням дотримуватися норм законодавства та допустити т. в. о. гендиректора до виконання обов’язків.

Уже 10 листопада до Довженко-центру прийшли з обшуками силовики. За даними “Детектора медіа”, рішення про проведення слідчих дій ухвалили через справу про зловживання владою одним з колишніх керівників установи.

Колектив центру закликав українців до громадського контролю ситуації у своїх публічних просторах.

15 листопада стало відомо, що реорганізацію Довженко-центру тимчасово зупинили.

18 листопада новопризначена виконувачка обовʼязків директора державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” звільнилася з посади. На її місце призначили Андрія Алфьорова – режисера, куратора, автора виставкового музейного проєкту “Польоти уві сні та наяву” про однойменну культову кінострічку Романа Балаяна, що реалізовувався в центрі, кінокритика, члена міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

Також відомо, що колектив центру подав позов до суду, вимагаючи скасувати наказ №100 Держкіно про його реорганізацію. Перше підготовче засідання в справі відбулося 29 листопада. На ньому суддя ухвалив рішення про перенесення судового розгляду на 20 грудня. Проте це засідання також перенесли на 11-ту годину 24 січня 2023 року – через те, що в Держкіно з’явився новий адвокат. Він попросив час для ознайомлення зі справою.

У призначену дату суд розглянув клопотання сторін, задовольнив клопотання Гончарук про вступ у справу третьою стороною, що не заявляє власних вимог, на боці позивача, тобто Довженко-центру, та оголосив перерву. Наступне судове засідання запланували на 21 лютого 2023 року.

21 грудня 2022 року Державне агентство України з питань кіно оголосило публічний конкурс на посаду керівника Довженко-центру.  На нього подалися п’ять кандидатів і кандидаток, зокрема й ексочільниця Довженко-центру Олена Гончарук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter