Зеленський заявив, що повний вогневий контроль над Кримом – питання часу

Дата: 24 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна ще не досягла повного вогневого контролю над тимчасово окупованим Кримом, але це питання часу.

Про це глава Української держави заявив під час онлайн-промови на другому парламентському саміті Кримської платформи.

За його словами, російський контроль над Чорним морем та наявність флоту окупанта створювали ілюзію, що домінування Росії в Чорному морі нібито нездоланне. На додачу до цього через свідоме заселення Криму сотнями тисяч громадян Росії і масштабні репресії окупанта проти всіх форм свободи й опору могло виникнути враження, що Крим нібито упокорений. Зараз ілюзії тануть, вказав президент.

Він нагадав про результати захисту України від російської агресії. Серед досягнень – російський військовий флот більше не здатний оперувати в західній частині Чорного моря та поступово тікає з Криму.

“Це історичне досягнення. Нещодавно російський керівник був змушений заявити про створення нової бази Чорноморського флоту, точніше його залишків, на окупованій території Грузії, тобто в південно-східній частині моря, максимально далеко від українських ракет і морських дронів, але ми їх усюди дістанемо”, – заявив президент України.

Крім того, він звернув увагу, що “для російських терористів тепер немає жодної бази безпеки та надійного логістичного маршруту в Криму…”.

“Станом на зараз ми ще не досягли повного вогневого контролю над Кримом і прилеглими водами, але це питання часу”, – прокоментував Володимир Зеленський. 

Серед іншого світова спільнота фіксує проукраїнські настрої в Криму, які дедалі більше і більше стають відкритими.

Також президент зазначив, що Україна змогла повернути Чорному морю роль артерії безпеки, від якої залежить глобальна продовольча стабільність.

За його словами, від початку роботи нового експортного коридору в Чорному морі зайшли на завантаження майже 50 суден, а заявлено на підхід ще понад 50.

Зеленський наголосив, що мета України – повна деокупація українських земель, включно з Кримом.

На другому парламентському саміті Кримської платформи Чехія закликала світ підтримувати Україну у звільненні її тимчасово окупованих територій. 

Нагадаємо, українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 
 

Читайте також: Росія ізолювала Крим. Сучасність до півострова здатна повернути лише Україна – Володимир Зеленський

Раніше Зеленський закликав громадян України в тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторило заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter