Зеленський ввів у Комісію з правової реформи одного з керівників МВС часів Януковича

Дата: 01 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський змінами до свого указу ввів до складу Комісії з питань правової реформи Олега Татарова, екс-заступника начальника головного слідчого управління МВС під час Євромайдану, який звинувачував активістів у нібито переслідуванні беркутівців.

Як випливає із оприлюдненого указу №476/2020, заступник керівника Офісу Президента очолить робочу групу з питань реформування кримінальної юстиції.

Олег Татараов

Нагадаємо, під час Євромайдану Татаров працював над кримінальними провадженнями стосовно Автомайдану та активістів, яких він звинувачував у спробі завдати силовикам тілесних ушкоджень. Так, він стверджував, що в ніч на 23 січня 2014 року на провулку Кріпосному та Щорса в Києві автомайданівці “переслідували чотири автобуси “Беркуту”. 

У 2014 році голова Херсонської ОДА Андрій Путілов планував призначити Татарова своїм першим заступником. Утім після звернення до нього невдоволених активістів та голови люстраційного комітету Ради Єгора Соболєва відмовився від цього рішення.

Після люстрації Татаров став адвокатом та, зокрема, захищав депутата Вадима Новинського, коли проти останнього порушили кримінальну справу про спробу захопити владу в УПЦ МП. Серед іншого, нового заступника очільника офісу Зеленського пов’язують з Андрієм Портновим, адже Татаров донедавна був керівним партнером адвокатського об’єднання “Креденс”, що працює над захистом колишнього нардепа й ексзаступника глави адміністрації Януковича. 

Також змінами до указу Зеленський призначив заступником голови робочої групи народного депутата Максима Павлюка від фракції “Слуга народу”. На посаді військового прокурора 2018 року той задекларував відчуження нерухомості дружини на суму у 7,1 млн гривень.. Річна заробітна плата за основним місцем роботи у нього тоді склала 368 459 гривень. 

Окрім цього, у цю групу увійшли голова СБУ Іван Баканов, професорка кафедри кримінально-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ Ірина Гловюк, суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Леонід Лобойко, заступниця голови парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк, завідувач кафедри правосуддя Інституту права КНУ імені Шевченка Микола Погорецький, начальниця управління правового забезпечення Департаменту організаційно-контрольної діяльності правового та аналітичного забезпечення Офісу Генпрокурора Олена Романюк та заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе,  

У робочу групу, яка має напрацювати змін до Конституції, увійшов представник Омбудсмана з дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді (КС) Віктор Барвіцький.

Відповідно до декларації посадовця за 2019 рік, його дружина, співробітниця КС, Дар’я Барвіцька отримала 1 млн гривень у подарунок від свого батька Віктора Кузнєцова, який працює суддею Касаційного цивільного суду у Верховному Суді. Окрім цього, Дар’я Барвіцька взяла безвідсоткову позику у 1,4 млн гривень від громадянина Камінного Олександра Васильовича.  

З жовтня 2006 по червень 2017 року Барвіцький працював у на посаді помічника судді Конституційного Суду, а згодом – наукового консультанта судді. З червня 2017 року займав посаду помічника голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. 

Віктор Барвицький

2018 року громадські організації вимагали від Омбудсмана Людмили Денісової звільнити Барвіцького. Свою вимогу вони обґрунтовували тим, що він розпочав практику відмов громадським організаціям та іншим юридичним особам у розгляді звернень на підставі того, що вони не підпадають під дію закону “Про звернення громадян”.

Окрім цього, до складу цієї робочої групи увішли професорка кафедри конституційного права у Львівському національному університеті імені Франка Олена Бориславська, професорка, заступниця голови парламентського комітету з питань правової політики Ольга Совгиря, а також бізнесмен, міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов

Президент України оновив також робочу групу з питань розвитку законодавства про організацію судової влади та здійснення правосуддя. Її заступником став народний депутат від фракції “Слуга народу” Михайло Новіков. До групи також увійшов голова парламентського комітету з питань правової політики Андрій Костін, у якого все нерухоме майно, окрім однієї квартири в Одесі зі спільним користуванням, переписано на дружину. Окрім цього, до групи увійшла голова парламентського комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.

Із представників судової гілки влади – голова Верховного Суду Валентина Данішевська, суддя Вищого адміністративного суду Костянтин Винокуров, який минулого року отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності. коли той брав участь у конкурсі на посаду судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності. 

Також у робочу групу увійши координаторка законопроектної роботи всеукраїнської громадської організації “Асоціація правників України” Ольга Лопушанська, завідувачка кафедри нотаріального, виконавчого процесу та адвокатури, прокуратури, судоустрою Інституту права КНУ імені Шевченка Оксана Хотинська-Нор, доцент кафедри міжнародного приватного права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Шевченка Геннадій Цірат та адвокатка адвокатського об’єднання “Шевченківська колегія адвокатів м. Києва” Лідія Шевченко

Член парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов увійшов у робочу групу з питань розвитку кримінального права. Народний депутат від фракції “Слуга народу” у серпні минулого року придбав за 2,4 млн гривень квартиру у Києві розміром у 75 кв. м. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter