Зеленський не побачив проблем зі свободою слова в Україні

Дата: 07 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський не побачив в Україні проблем, пов’язаних з обмеженням свободи слова.

Таку думку він висловив на пресконференції з нагоди Дня журналіста 6 червня.

Володимир Зеленський. Джерело: president.gov.ua

Так глава держави відреагував на питання до нього від журналістів про те, де межа між свободою слова, політичною доцільністю та цензурою під час війни. Зокрема, йшлося про недопуск на передову журналіста Юрія Бутусова, вимкнення з ефіру каналів із так званого пулу нардепа, п’ятого президента України Петра Порошенка та інформацію про те, що допуск людей до участі в спільному марафоні “Єдині новини #UAРазом” контролюється з боку Офісу президента.

Зеленський заявив, що його цікавить “об’єднання журналістів навколо головної перемоги, а не навколо однієї тієї чи іншої людини”.

“Інформаційна зброя дуже важлива, але важливо, щоб вона була спрямована не собі в голову, а проти ворога. Нам не потрібно самогубство”, – сказав він.

Чинний президент вважає, що об’єднаність у телемарафоні – правильне рішення, ухвалене, зокрема, й самими журналістами. Водночас він наголосив на тому, що “ніхто з Банкової не диктує інформаційну політику”.

Президент нагадав, що є обмеження щодо демонстрації зброї та інших деталей бойових дій.

“Сьогодні показали “класний сюжет”, неважливо хто, люди вам поаплодували, а завтра вам не передали наступну партію (допомоги. – Ред.). Це було з дронами, з іншою військовою технікою. Я не можу ризикувати життям військових через те, що комусь подобається щось показувати. Це не стосується жодного прізвища. Є формат, за яким хтось приїжджає на фронт, а хтось не приїжджає”, – сказав Зеленський.

Він також заявив журналістам, що в Україні “жодні канали не закривали”.

“Канали, на яких є марафон, об’єднана інформаційна зброя. Людей не позбавляли жодних каналів, це є неправда. До речі, ці канали, про які ви сказали, їх можна легко знайти. Попри те що ми мали чітку домовленість щодо рішення РНБО, щодо об’єднаної трансляції. Була чітка домовленість, що ми йдемо одним курсом проти зрозумілого ворога з одним змістом. І навіть канали, які зараз об’єднані, вже рішенням РНБО, вони мають можливість і показують своє – в кабельному або десь. Ми у воєнному стані, тому рішення РНБО маємо виконувати”, – підкреслив президент.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що головреду інтернет-видання “Цензор.Нет” Юрію Бутусову, за його словами, заборонили відвідувати військові частини на передовій.

На думку журналіста, в такий спосіб йому “вирішили помститися за замітки про відповідальність влади за підготовку до війни та про загрозливу ситуацію на Донбасі”.

Також відомо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та 5 канал із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до Зеленського з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього КРРТ має відновити мовлення каналів, наполягають вони.

Вимкнення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” та 5 каналу відбулося нібито через недостатню організацію загальнонаціонального телемарафону, заявив Потураєв.

У Верховній Раді заявили, що не знають, хто вимкнув з цифрового ефіру “Еспресо”, “Прямий” і 5 канал.

Водночас, на думку Подоляка, телеканали вимкнули з цифри нібито через “шкідливий нарцисизм” п’ятого президента України Петра Порошенка, до пулу якого зараховують вказані медіа.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних медіа без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter