5 канал, “Прямий” та “Еспресо” вимкнули через організаційні питання національного марафону — Потураєв

Дата: 21 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Вимкнення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” та 5 каналу відбулося нібито через недостатню організацію загальнонаціонального телемарафону.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, пише “Укрінформ”.

Микита Потураєв. Джерело: скриншот з відео телеканалу ДОМ

На його думку, до організації марафону треба підійти більш зважено, щоб “усі канали, які хочуть долучитися до спільного інформаційного проєкту, знайшли там собі місце”. Для врегулювання таких питань готується окрема законодавча ініціатива, сказав він. 

Нардеп пояснив, що вимкнути канали міг тільки Концерн радіомовлення, зв’язку і телебачення (КРРТ).

“Нацрада жодного рішення щодо цього не ухвалювала. Навпаки, їй зараз доведеться розбиратися. Законопроєкт, про який я вже згадував, дозволить із цими питаннями розібратися”, – сказав Потураєв.

Оскільки марафон призвів до зміни програмних концепцій багатьох каналів, це має бути врегульовано, вважає нардеп. У нинішній ситуації, на його думку, “фактично певною мірою порушується законодавство”.

“Є закон про воєнний стан. Там певні речі обумовлюються, але це все одно треба привести у відповідність до всього чинного медійного законодавства”, – сказав Потураєв.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та 5 канал із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до президента з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього Концерн РРТ має відновити мовлення каналів, заявили вони.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних телеканалів без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні.

Утрутитись у ситуацію з вимкненням телеканалів, пояснити причини цього та відновити їхнє мовлення закликали Зеленського Медіарух та Комісія з журналістської етики.

5 канал заявив, що судитиметься з КРРТ, якщо його цифрове ефірне мовлення найближчим часом не відновлять.

Правозахисники вважають вимкнення вказаних телеканалів загрозою свободі слова в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter