Журналіст Юрій Бутусов заявив, що йому заборонили відвідувати передову

Дата: 28 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Головреду інтернет-видання “Цензор.нет” Юрію Бутусову, за його словами, заборонили відвідувати військові частини на передовій.

Про це журналіст повідомив на своїй сторінці у фейсбуку.

Юрій Бутусов. Джерело: 5.ua

“Деякі недолугі керівники сьогодні (27 травня. — Ред.) видали вказівку щодо заборони мені відвідувати військові частини на передовій на фронті. Це рішення заважає моїй роботі по запису інтерв’ю з нашими воїнами на фронті, на передових позиціях, де я зараз знаходжусь, та по об’єктивному висвітленню важкої обстановки на Донбасі”, — написав він.

На думку Бутусова, в такий спосіб йому “вирішили помститися за замітки про відповідальність влади за підготовку до війни та про загрозливу ситуацію на Донбасі”.

Водночас військові на передовій, за словами медійника, “чудово розуміють, що ніяких секретів я у своїх постах не викладав, а, навпаки, сприяв вирішенню кількох загрозливих ситуацій”.

Головред “Цензор.Нет” назвав рішення щодо нього “дуже шкідливою та небезпечною помстою, намаганням усунути мене від об’єктивного висвітлення обстановки та провокуванням розколу у суспільстві”. На його переконання, такий стан речей є небезпечним через відсутність об’єктивного погляду на ведення бойових дій на Донбасі.

Бутусов у своїй публікації в соцмережах вимагає від керівництва Офісу президента негайно переглянути свої вказівки і скасувати “абсурдне розпорядження”, інакше він повернеться з фронту “для висвітлення політичної ситуації” і витратить час на “демонстрацію численних помилок та бездіяльності” чинної влади.

Раніше народна депутатка від “Слуги народу”, членкиня парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Мар’яна Безугла закликала відкрити справу щодо журналіста через інформацію, яку він поширює.

На думку виконавчої директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк, порушень в роботі Бутусова не було, а блокування роботи журналіста — це грубе порушення українського законодавства. Вона наголосила на тому, що ІМІ зафіксувало це порушення й вимагатиме у правоохоронних органів його розслідувати.

Це вже не перший конфлікт Бутусова з чинною владою. Наприклад, в листопаді 2021 року президент Володимир Зеленський під час пресмарафону звинуватив журналіста в смертях на Донбасі через публікацію відео з дроном Bayraktar. Водночас медійник звинуватив Зеленського в брехні.

Після пресмарафону Бутусов заявив, що позиватиметься до суду на президента через висловлювання, які вважає неправдивими щодо себе.

Державне бюро розслідувань у межах розпочатого кримінального провадження заявило, що вивчає відео, яке виклав Бутусов на своїй фейсбук-сторінці. На відео журналіст стріляє з гаубиці Д-20 калібром 152 мм зі словами: “по окупантах вогонь”.

ДБР оприлюднило другу заяву, у якій звертає увагу журналістів та лідерів громадської думки, що кримінальне провадження порушене не проти журналіста Юрія Бутусова, а за означеним у його публікації фактом.

На захист журналіста тоді виступила українська медіаспільнота.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter