Комісія з журналістської етики не оцінюватиме дії Бутусова, доки відкрите провадження ДБР

Дата: 03 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики заявляє, що не розглядатиме дії журналіста, головного редактора видання “Цензор.Нет” Юрія Бутусова до закриття кримінального провадження, відкритого Державним бюро розслідувань.

Про це йдеться у заяві КЖЕ.

Юрій Бутусов. Джерело: 5.ua

Комісія зазначає, що оприлюднення 27 листопада відео, де Бутусов здійснює постріл із гаубиці, викликало гостру дискусію в Україні. Але ситуація ще більше загострилася після того, як 28 листопада Державне бюро розслідувань заявило, що “перевірить законність дій журналіста Бутусова на відео, яке він виклав у мережі”, та розпочало кримінальне провадження за фактом публікації.

Під час обговорення дій журналіста і дій Державного бюро розслідувань деякі користувачі фейсбуку зазначали, що висновок щодо етичності або неетичності вчинку редактора може зробити лише Комісія з журналістської етики як орган саморегуляції журналістів в Україні. Частина користувачів, а також  радник голови Офісу президента Олексій Арестович закликали комісію терміново встановити, чи дотримувався професійної етики Бутусов, нагадали автори заяви.

Водночас вони наголошують, що, відповідно до статті 6 Положення про КЖЕ, комісія має право відмовити у розгляді звернення, якщо у компетентному суді порушене провадження про розгляд відповідного спору. Аналогічна норма закріплена в статутних документах рад преси (аналог Комісії з журналістської етики) багатьох країн. Це дозволяє ефективно використовувати інструменти саморегуляції етичних питань діяльності журналістів і редакцій – на противагу державному регулюванню.

Враховуючи той факт, що Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження за фактом опублікованого журналістом відео, комісія не розглядатиме дії Бутусова до закриття кримінального провадження, підкреслюють у КЖЕ.

При цьому комісія “засуджує будь-які спроби тиску на журналістів, у тому числі спроби використати комісію для тиску на журналістів”.

“Діяльність комісії не може бути спрямована на посилення позицій тієї чи іншої сторони конфлікту. Це суперечить засадам саморегуляції, яка допомагає засобам масової інформації реагувати на обґрунтовані скарги та виправляти недоліки методом спроб і помилок – за умов збереження редакційної свободи та мінімізації державного втручання”, – наголошують автори заяви.

Як відомо, 26 листопада президент Володимир Зеленський під час пресмарафону звинуватив Бутусова в смертях на Донбасі через публікацію відео з дроном Bayraktar. Журналіст заявив, що в такий спосіб очільник держави помстився йому через “незручні” запитання.

Після пресмарафону Бутусов сказав, що позиватиметься до суду на Зеленського.

28 листопада Державне бюро розслідувань у межах розпочатого кримінального провадження заявило, що вивчає відео, яке виклав головний редактор “Цензор.нет” на своїй фейсбук-сторінці. На ньому журналіст стріляє з гаубиці Д-20 калібром 152 мм зі словами: “по окупантах вогонь”.

Згодом ДБР оприлюднило другу заяву, де звернуло увагу журналістів та лідерів громадської думки, що кримінальне провадження порушене не проти журналіста Юрія Бутусова, а за означеним у його публікації фактом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter