У Верховній Раді не знають, хто вимкнув з цифрового ефіру “Еспресо”, “Прямий” і 5 канал

Дата: 13 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики не зміг встановити, хто офіційно ухвалив рішення вимкнути цифровий ефір «Еспресо», “Прямого” та 5 каналу.

Про це повідомляє “Детектор медіа”.

Джерело: pexels.com

На засіданні, де розглядалося питання, були присутні директорка з правових питань товариства “Зеонбуд” Ірина Аляб’єва, керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв, заступник голови Держспецзв’язку Володимир Трофименко, гендиректор Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (РРТ) Кирило Данилов, заступник міністра культури та інформполітики Тарас Шевченко, член Нацради Олександр Бурмагін, а також нардепи та представники каналів.

Кирило Данилов під час засідання зауважив, що Концерн РРТ, який він очолює, є суто технічним підприємством і лише виконує рішення РНБО. Він пояснив, що рішення про перемикання каналів ухвалила РНБО.

На зауваження, що Радбез офіційно заявила, що такого рішення не ухвалювала, Данилов відповів, що це “не є питання публічного обговорення”, пишуть журналісти.

Водночас Звєрєв заявив, що рішення Радбезу є публічним і там немає жодної інформації про вимкнення каналів. За його словами, “ні 152-й, ні 151-й укази не мають жодного посилання на відключення”.

Він наголосив на тому, що Апарат РНБО лише здійснює контроль над виконанням указу президента №152 “Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану”. Рішення РНБО приймає колегіально, тому, коли Апарат отримав звернення від телекомпанії “Еспресо” стосовно ситуації, яка сталася, то скерував цей запит до Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Тобто до регулятора, який ухвалює відповідні рішення, пояснив Звєрєв.

“Тому критерії і вимоги чи інші питання, які виникають щодо цього відключення, в більшій мірі в компетенції регулятора або інших органів, які забезпечують трансляцію. Така наша позиція”, — сказав він.

Директорка з правових питань “Зеонбуду” Аляб’єва заявила, що товариство не виконує перемикання мовників, воно “лише отримує сигнал”. Так вона відповіла на питання, чи була пряма вказівка Держспецзв’язку щодо перемикання. 

Трофименко підтвердив, що адміністрація служби прямої вказівки на перемикання каналів не давала.

Член Нацради Бурмагін заявив, що регулятор також не ухвалював жодних рішень про вимкнення вказаних телеканалів з цифрового ефіру.

Він розповів, що регулятор на виконання відповідного рішення РНБО здійснював моніторинг тих телеканалів, які є національними інформаційними, на предмет того, чи здійснюють вони трансляцію єдиного телемарафону, чи ні. Це єдина функція Нацради в контексті рішення РНБО, яке було затверджене відповідним указом президента, пояснив він.

“Які були інші комунікації, думаю, можуть відповісти або голова Нацради, або відповідні заступники”, — сказав Бурмагін.

Тарас Шевченко запевнив, що МКІП також не брав жодної участі в ухваленні рішення вимкнути “Еспресо”, “Прямий” та 5 канал із цифрового ефіру.

Наприкінці засідання голова комітету, нардеп від “Слуги народу” Микита Потураєв анонсував звернення від комітету до Держспецзв’язку, КРРТ, “Зеонбуду”, Нацради і МКІП щодо ситуації з вимкненням з цифрового ефіру трьох каналів.

Раніше у Держспецзв’язку у відповідь на інформаційний запит “Детектор медіа” заявили, що вимкнули з цифрового ефіру телеканали “Еспресо”, “Прямий” і 5 канал на підставі рішення Ради нацбезпеки і оборони про трансляцію загальнонаціонального марафону.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та 5 канал із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до президента з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього Концерн РРТ має відновити мовлення каналів, заявили вони.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних телеканалів без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні.

Утрутитись у ситуацію з вимкненням телеканалів, пояснити причини цього та відновити їхнє мовлення закликали Зеленського “Медіарух” та Комісія з журналістської етики.

5 канал заявив, що судитиметься з КРРТ, якщо його цифрове ефірне мовлення найближчим часом не відновлять.

Правозахисники вважають вимкнення вказаних телеканалів загрозою свободі слова в Україні.

Вимкнення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” та 5 каналу відбулося нібито через недостатню організацію загальнонаціонального телемарафону, заявив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter