Зеленського та парламент закликають усунути Раду суддів від процесу створення Етичної ради

Дата: 13 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Президента Володимира Зеленського та депутатів Верховної Ради закликають якнайшвидше ініціювати та прийняти законодавчі зміни, які дозволять створити Етичну раду, що має перевіряти на доброчесність членів Вищої ради правосуддя. 

Про це йдеться у заяві, підписаній Центром протидії корупції, “Автомайданом”, Фундацією DEJURE та Центром політико-правових реформ.

Рада суддів України. Фото: rsu.gov.ua

Влітку Верховна Рада, попри великий спротив, схвалила новий порядок обрання та призначення на посади членів Вищої ради правосуддя. Відповідно до прийнятого закону, мають створити Етичну раду – орган, що має перевіряти на доброчесність членів ВРП, відомих ігноруванням кричущих порушень з боку суддів. 

До складу ради мають увійти три судді, визначені Радою суддів, і три міжнародні експерти. Якщо вони встановлять, що член ВРП не відповідає критеріям доброчесності, то його автоматично відсторонять від посади. При цьому якщо за три місяці ті, хто призначив члена, не звільнять його або ж не ухвалять щодо нього інших рішень, то його вважатимуть звільненим. 

У вересні Рада суддів, яка мала делегувати членів до нового органу, не зробила цього. Спочатку судді говорили, що охочих стати членами Етичної ради просто немає, однак у підсумку навіть ті, хто подав документиі Серед них – суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Микола Глотов. Іншими кандидатами стали Василь Клюба – суддя Львівського апеляційного адміністративного суду, Микола Кіпчарський – суддя Пустомитівського районного суду Львівської області, а також суддя Верховного Суду Ганна Вронська., не отримали підтримки. 

Такий крок спричинив реакцію в Офісі президента, де оголосили про проведення спеціальної зустрічі, після якої Рада суддів попросила парламент змінити закон про ВРП. Активісти переконують, що єдиною метою цього прохання є затягування часу, щоб згодом Конституційний Суд визнав судову реформу неконституційною. Про перевірку закону на конституційність вже попросив Верховний Суд. 

Зустріч в Офісі президента, на якій серед іншого обговорювали питання створення Етичної ради. Фото: Офіс президента

“З огляду на використання чинного складу Конституційного Суду для знищення антикорупційного законодавства, існує великий ризик ухвалення подібних рішень і щодо очищення Вищої ради правосуддя”, – припускають вони. 

Зеленського підписанти звернення закликають подати до парламенту невідкладний законопроєкт, яким Раду суддів би усунули від процесу та передали її роль, наприклад, міністру юстиції.

“На наше переконання, це єдиний крок, який може розблокувати імплементацію судової реформи та гарантувати виконання зобов’язань влади перед народом та міжнародними партнерами”, – говорять активісти. 

Окрім цього, “з огляду на загрозу реформі з боку теперішнього складу Конституційного Суду” активісти наполягають на терміновому запровадженні справжнього конкурсного добору суддів КС незалежною комісією. Для цього нардепів закликають підтримати відповідні поправки до законопроєкту №4533 про конституційну процедуру. Раніше ZMINA розповідала, що відбувається з цим процесом. 

Нагадаємо, 80% українців вважають, що через корумпованість судової системи більше шансів виграти в суді мають заможні та впливові. В останньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter