Верховний Суд просить Конституційний перевірити законність судової реформи Зеленського

Дата: 08 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний Суд звернеться до Конституційного Суду з проханням перевірити окремі положення закону про реформу Вищої ради правосуддя на відповідність Конституції. 

Про це стало відомо під час засідання пленуму Верховного Суду. 

Рішення підтримали 129 суддів зі 144 присутніх у залі. Ще 15 проголосували проти.  Як наголосила під час своєї промови голова суду Валентина Данішевська, до такого кроку вдалися, аби “убезпечити судову реформу від порушень Конституції”.

“Для мене особисто цей крок є обов’язком Верховного Суду… Він потрібен тим, хто впроваджуватиме цю реформу… щоб кожна дія Етичної ради не оскаржувалася”,сказала вона. 

Перевірити судді просять окремі положення ухваленого у липні закону, відповідно до якого мають створити Етичну раду, яка б перевіряла членів Вищої ради правосуддя. Вони відомі ігноруванням кричущих порушень з боку суддів. 

Бажанням поховати судову реформу назвали крок Верховного Суду у Центрі протидії корупції. 

У Верховному Суді є кілька впливових суддівських груп, які фактично керують всією  системою. Вони роками призначали своїх людей до ВРП і в такий спосіб контролювали систему. Створення Етичної ради для них означає втрату контролю за призначенням членів ВРП, а отже неможливість впливати на кар’єру лояльних суддів та карати нелояльних. Схоже, без змін до закону щодо судової реформи, суддівська мафія не дасть провести реформу. Крім того, в деяких суддів примітивні інтереси піти у відставку, і для цього їм потрібна ця ВРП, що працює”, — розповідає експертка ЦПК Галина Чижик

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Фото: supremecourt.ua

Вища рада правосуддя раніше вже відправляла на пенсію замість покарання чимало одіозних суддів. Вихідну допомогу і довічне утримання отримав, наприклад, суддя Олевського районного суду Житомирської області Віктор Волощук, який 2015 року на смерть на зустрічній смузі збив 21-річного мотоцикліста.

У відставку ВРП відправила й суддю Лисичанського суду Луганської області Віталія Фастовця, який не приховує своєї антиукраїнської позиції. 

Навесні минулого року Конституційний Суд за подання Верховного Суду вже визнав неконституційними окремі положення закону авторства президента Володимира Зеленського про діяльність органів суддівського врядування. Той містив низку положень, які критикували українські та міжнародні експерти. Обговорити ці положення з президентом тоді хотіла голова Верховного Суду Данішевська, однак Зеленський нібито не знайшов для цього часу.

Нагадаємо, що в липні Верховна Рада, попри великий спротив низки депутатів, ухвалила законопроєкт про порядок обрання та призначення на посади членів Вищої ради правосуддя, а також залишила ключовий голос у конкурсній комісії до Вищої кваліфікаційної комісії суддів за міжнародними експертами.

Наразі Рада суддів просить змінити закон, а експерти кажуть, що таким чином намагаються зруйнувати судову реформу.

Більшість українців вважають, що через корумпованість судової системи більше шансів виграти в суді мають заможні та впливові. В останньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter