Не знайшов часу: голова Верховного Суду не може обговорити із Зеленським його судову реформу

Дата: 04 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська поскаржилася, що не може поспілкуватись із президентом Володимиром Зеленським про його бачення судової реформи. 

Про це вона розповіла в інтерв’ю ВВС.

Данішевська хотіла обговорити з президентом деталі його законопроєкту про діяльність органів суддівського врядування, який передбачає реформу судової системи та містить низку положень, які критикують українські та міжнародні експерти. Задля цього голова Верховного Суду ходила на засідання парламентського комітету, проте не отримала відповіді.

“Я намагалася почути від автора законопроєкту, чому він, а тепер уже й народні депутати ухвалюють таке рішення. Чи вони знають, для чого це потрібно, які будуть наслідки? На жаль, відповіді я не отримала, хоча рішення на підтримку законопроєкту в комітеті було ухвалено”, – розповіла вона журналістам. 

Данішевська двічі пропонувала Зеленському зустрітися, проте у глави держави нібито не було часу. Водночас, як додала вона, автор судової реформи знайшов час для спілкування з голлівудським актором Томом Крузом під час його візиту до України:

“Двічі я пропонувала президенту зустрітись і поговорити. Один раз публічно і другий раз письмово. Але часу в нього поки що для голови Верховного Суду не знайшлося. Хоча я бачила, що нещодавно він мав зустріч із Томом Крузом“.

Голова суду наголосила, що бачилась із Зеленським усього двічі на офіційних заходах, проте жодного разу не змогла обговорити з ним деталі судової реформи, яка передбачає скорочення складу Верховного Суду з 200 до 100 суддів.

“Я не думаю, що він устиг оцінити, – тим більше ні з ким не спілкуючись, – те, що відбувається в судовій системі чи у Верховному Суді. Напевно, вони мені якісь сигнали надсилають, але я не знаю і, можливо, не розумію їх”, – зауважила вона. 

Як відомо, судова реформа Зеленського нещодавно отримала критичні відгуки в Раді Європи.

Центр прав людини ZMINA розповідав, у чому полягає суть змін, які пропонує гарант Конституції, та чому його ідеї критикують експерти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter