У Раді Європи розкритикували судову реформу Зеленського: що вона передбачає

Дата: 03 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич занепокоєна ухваленим у першому читанні президентським законопроєктом про діяльність органів суддівського врядування (№ 1008), який передбачає реформу судової системи.

Лист, який вона надіслала очільнику українського МЗС Вадимові Пристайку, опублікували на сайті організації. 

Законопроєкт на розгляд парламенту Зеленський вніс наприкінці серпня. У пояснювальній записці до документа він наголошував, що судова реформа, яку проводили в Україні останні декілька років, залишила багато невирішених питань, зокрема щодо забезпечення доступу громадян до правосуддя, їхнього права на справедливий суд та реальної незалежності суддів.

Водночас, як стверджує Зеленський, більшість проблем пов’язані з діяльністю органів суддівського врядування, а саме Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і Комісія організовує конкурси на суддівські посади та перевіряє компетентність і доброчесність чинних суддів. Орган не ухвалює остаточних рішень, але за його рекомендацією суддів призначають та звільняють з посад. .

Внесений президентом законопроєкт передбачає повне перезавантаження комісії через новий порядок обрання її членів. Так, ВККС обиратиме спеціальна комісія з трьох членів Ради суддів України і Колегіальний орган, що в період між з'їздами суддів України є вищим органом суддівського самоврядування. та трьох міжнародних експертів, яких визначатимуть зі спеціального переліку. Остаточне рішення про призначення ухвалюватиме Вища рада правосуддя. Проте обирати вона має зі списку кандидатів, у якому їхня кількість має дорівнювати кількості вакантних посад у ВККС.

Нова ВККС, за задумом Зеленського, має перевіряти доброчесність суддів Верховного Суду. За доброчесністю самих членів ВККС та Вищої ради правосуддя і Незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який слідкує за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством тощо. слідкуватиме спеціальна етична комісія, що складається з трьох членів ВРП та трьох міжнародних експертів. Водночас рішення про звільнення ухвалюватимуть виключно члени Вищої ради правосуддя

Також документом планують скоротити склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів і розширити список посад, на які поширюється люстрація.

Пункт щодо етичної комісії спричинив багато критики серед українських та міжнародних експертів. Вони казали, що реформа без перезавантаження Вищої ради правосуддя залишається неповною.

“Перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів і створення нової комісії з етики та доброчесності залишатиметься неефективним, якщо не буде перезавантажено Вищу раду правосуддя”,стверджували заступниця голови посольства ЄС в Україні Анніка Вайдеманн і посол Канади в Україні Роман Ващук після голосування.

Питання викликали й пункти про зменшення кількості суддів та люстрацію 

У своєму листі до голови МЗС генеральна секретарка Ради Європи наголосила, що текст законопроєкту Зеленського пропонує масштабні зміни, які можуть мати “суттєвий вплив на незалежність судової системи, зокрема на статус та повноваження суддів, а також на відповідні процедури”.

“Особливу увагу (під час проведення реформи. – Ред.) слід приділити вимогам Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод”, – наголосила Пейчинович-Бурич.

Зі свого боку в Раді Європи вже запропонували допомогу з допрацювання законопроєкту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter