Затриманого в Білорусі опозиційного журналіста залишили під вартою

Дата: 15 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Гродненському журналістові, волонтеру міжнародної спільноти InformNapalm Денису Івашину, затриманому КДБ Білорусі 12 березня, обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці.

Про це 15 березня повідомила його дружина Ольга на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: belsat.eu

“Особливо й не сподівалися… Дениса затримали на два місяці. Боже, віддяч їм їхньою мірою!” – написала вона.

За інформацією засновника InformNapalm, журналіста Романа Бурка у фейсбуку, затримання Івашина відбувалося з численними порушеннями його прав, зокрема затягуванням можливості спілкуватися з адвокатом.

Він наголосив на тому, що запобіжний захід журналісту у вигляді тримання під вартою обрано для того, щоб “далі продовжити фабрикувати матеріали для політичного переслідування”.

За словами Бурка, наразі в Білорусі незаконно ув’язнено з політичних міркувань більш ніж 10 місцевих журналістів.

Білоруська правозахисна організація “Вясна” повідомила, що станом на 15 березня обшуки в справі Івашина тривали. Так, співробітники КДБ прийшли з обшуком додому до 95-річної хворої бабусі Дениса попри те, що журналіст там не жив.

Нагадаємо, що Івашина затримали та вивезли в невідомому напрямку в Гродні (Білорусь) 12 березня. Пізніше Бурко повідомив у твіттері, що його утримували в місцевій в’язниці №1 за адресою вул. Кірова, 1.

13 березня дружина гродненського журналіста уточнила, що Івашина затримали нібито в межах кримінальної справи. 

Пізніше на сайті “Білоруської асоціації журналістів” уточнили, що йому висунуто звинувачення за ст. 365 Кримінального кодексу РБ (“Втручання в діяльність працівника внутрішніх справ”).

На думку Бурка, такі дії КДБ Білорусі, ймовірно, пов’язані з активною журналістською діяльністю Івашина.

У 2014 році він був активним учасником Революції гідності в Україні, згодом долучився до міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm як OSINT-розслідувач та перекладач. Пізніше став головним редактором білоруськомовної версії ресурсу. 

Займався власними розслідуваннями, перекладав на білоруську мову дослідження InformNapalm про військову агресію Росії проти України тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter