У Білорусі затримали опозиційного журналіста та волонтера InformNapalm

Дата: 13 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У місті Гродно співробітники КДБ Білорусі 12 березня затримали та вивезли в невідомому напрямку журналіста та волонтера міжнародної спільноти InformNapalm Дениса Івашина.

Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуку засновник спільноти, журналіст Роман Бурко.

Джерело: informnapalm.org

За інформацією матері затриманого Людмили Івашиної, ввечері того ж дня в його квартирі відбувся обшук.

Такі дії КДБ Білорусі, ймовірно, пов’язані з активною журналістською діяльністю Дениса, пише Бурко.

“11 березня він давав інтерв’ю в ефірі російськомовного телеканалу “Настоящее время” щодо третьої частини власного великого OSINT-розслідування про колишніх працівників розформованого в Україні спецпідрозділу “Беркут”, які після втечі з України пішли на службу режиму Лукашенка в Білорусі. Дане розслідування напередодні вийшло на сторінках білоруського видання “Новы Час“, — пояснив журналіст.

Івашин у 2014 році був активним учасником Революції Гідності в Україні, згодом долучився до міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm як OSINT-розслідувач та перекладач. Пізніше став головним редактором білоруської мовної версії ресурсу. 

Займався власними розслідуваннями, перекладав на білоруську мову дослідження InformNapalm про військову агресію Росії проти України.

“Затримання Дениса Івашина може становити загрозу його життю та здоров’ю з боку КДБ Білорусі або ФСБ РФ. Тому ми закликаємо журналістів, дипломатів, правозахисників та усіх не байдужих людей доброї волі допомогти надати максимальний розголос цій ситуації та допомогти у визволенні Дениса Івашина із полону режиму Лукашенка”, — заявив Бурко.

13 березня дружина гродненського журналіста Ольга на своїй сторінці у фейсбуку повідомила, що Івашина затримали нібито в межах кримінальної справи. 

“Дениса тримають у в’язниці, вдома та на дачі був обшук, вилучали всі носії інформації (телефони, ноутбуки, комп’ютери), сім-карти, банківські картки, книги, блокноти, записи, гроші та різні дрібниці типу прапорців, значків, візиток тощо. Дуже цікавило все, пов’язане з Україною, хоча стаття кримінальна в постанові на обшук нібито про поширення особистої інформації”, — уточнила вона.

Раніше стало відомо про те, що в Білорусі блогер, адміністратор телеграм-каналу “Беларусь головного мозга”, фрілансер-консультант “Радіо Свобода” Ігор Лосик після нових обвинувачень влади на очах у слідчого й адвоката спробував порізати вени й оголосив сухе голодування.

Його затримали 25 червня 2020 року через те, що, за словами міністра внутрішніх справ Білорусі Юрія Караєва, телеграм-канали та стріми “Радіо Свобода” “стали засобом управління та організації вуличних акцій протесту”. 

Протести в Білорусі тривають з 9 серпня, на них збираються невдоволені фальсифікаціями на виборах президента. За офіційними даними, перегони виграв Олександр Лукашенко, проте результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter