У Білорусі опозиційний блогер спробував порізати вени й оголосив голодування

Дата: 12 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі блогер, адміністратор телеграм-каналу “Беларусь головного мозга”, фрілансер-консультант “Радіо Свобода” Ігор Лосик після нових обвинувачень влади на очах у слідчого й адвоката спробував порізати вени й оголосив сухе голодування.

Про це повідомило “Радіо Свобода” з посиланням на інформацію дружини обвинувачуваного Дар’ї Лосик.

Джерело: mininform.lol

За якою статтею звинуватили Лосика, наразі невідомо. 

Із заявою через справу опозиційного білоруського блогера виступив президент “Радіо Свобода” Джеймі Флай.

“Усі ми на “Радіо Свобода” глибоко засмучені новими обвинуваченнями проти Ігоря та погіршенням стану його здоров’я. Журналістика не є злочином, і Ігор занадто довго перебуває під арештом. Не можна таким чином катувати Ігоря та його родину. Я закликаю Олександра Лукашенка негайно звільнити Ігоря, щоб він зустрівся зі своєю дружиною та дочкою”, – сказав він.

Блогера затримали 25 червня 2020 року через те, що, за словами міністра внутрішніх справ Білорусі Юрія Караєва, телеграм-канали та стріми “Радіо Свобода” “стали засобом управління та організації вуличних акцій протесту”. 

25 грудня Лосик мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершувався. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення – “підготовка до участі в масових заворушеннях”. Санкції за цією статтею передбачають позбавлення волі від трьох до восьми років.

Раніше блогер вже оголошував голодування на знак протесту проти затримання і припинив його в січні, на 42-му дні, коли стан його здоров’я значно погіршився.

Акції протесту в Білорусі тривають з 9 серпня, на них збираються невдоволені фальсифікаціями на виборах президента. За офіційними даними, перегони виграв Олександр Лукашенко, проте результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

Телеграм-канал “Беларусь головного мозга”, який має багатотисячну авдиторію, активно висвітлював події навколо президентських виборів, повідомляв про протести та масові затримання в Мінську та інших містах.

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі. Силовики проводять у країні масові обшуки в правозахисників та журналістів.

З початку протестів в країні влада Лукашенка затримала та судила за участь у мітингах тисячі громадян, зокрема й журналістів. За ґратами перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter