У Білорусі силовики проводять масові обшуки в правозахисників та журналістів

Дата: 16 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Сьогодні зранку силовики прийшли з обшуками до керівників Білоруської асоціації журналістів (БАЖ) і Білоруська асоціація журналістів – неурядова громадська організація. Об'єднує громадян, що ведуть професійну журналістську діяльність або сприяють її розвитку. Створена в 1995 році, 2006 року пройшла державну перереєстрацію. Виступає на захист прав журналістів і принципів вільної та професійної журналістики., а також до журналістів та правозахисників по всій Білорусі. У Слідчому комітеті кажуть, що обшуки проходять для встановлення обставин фінансування протестної діяльності.

Про це повідомляє видання TUT.by.

Фото ілюстративне. Автор: Дмитро Брушко, TUT.by

За даними видання, рано-вранці прессекретар БАЖ Борис Горецький устиг повідомити, що до нього прийшли силовики. Пізніше стало відомо, що вони прийшли також до юриста БАЖ Олега Агєєва і голови Білоруської асоціації журналістів Андрія Бастунця.

Як повідомила дружина Бастунця Сабіна Брило, під час обшуку в них удома співробітники міліції вилучили телефони в її сина і його дівчини. Також вона розповіла, що самого Андрія Бастунця забрали співробітники ГУВС Мінміськвиконкому і повезли в офіс БАЖ для обшуку.

На запитання, чому проводяться обшуки, співробітники міліції відповідають, що всі потрібні папери покажуть, коли прийде час.

З Горецьким та Агєєвим зв’язатися не вдалося: телефон Горецького доступний, але він не відповідає на дзвінки, Агєєва – вимкнений.

Крім того, у журналістів і правозахисників у різних містах країни також відбуваються обшуки.

Як повідомляє позбавлений реєстрації правозахисний центр “Вясна”, вранці 16 лютого співробітники ОМОНу прийшли в будинок гомельської журналістки-фрілансерки Лариси Щирякової. У неї поводять обшук у межах кримінальної справи за ст. 362 КК Білорусі (“Убивство співробітника органів внутрішніх справ”). Обшук іде і в ще одного гомельського журналіста – Анатолія Готовчиця, а також в активіста і волонтера Валерія Слепухіна.

Обшуки проводяться і в членів могильовського відділення “Вясна” Олексія Колчина і Бориса Бухеля та могильовського журналіста Олеся Буракова – молодшого.

Крім того, обшуки відбуваються в керівників мозирської і свєтлогорської філій ПЦ “Вясна” Володимира Телепуна й Олени Маслюкової.

Обшук пройшов і в координатора кампанії “Правозахисники проти смертної кари” Андрія Полуда. Його телефон відімкнено.

Рано-вранці відбувся обшук у вітебської правозахисниці Ірини Третьякової. Шукали документи, але забрали тільки флешку і книгу “Моніторинг відділень міліції”. Сама Ірина на свободі.

Почався обшук і в прессекретаря Білоруського будинку прав людини імені Бориса Звозскова Євгенії Паращенко.

Обшук іде і в мінської правозахисниці “Вясни” Наталії Сацункевич.

Недоступний брестський правозахисник Володимир Величкін, на дзвінки не відповідає і його дружина. Крім того, прийшли з обшуком до батьків брестських волонтерок Катерини Бажко й Анни Богданович.

Також повідомляється про обшуки в членів незалежної профспілки РЕП – Ігоря Комлика, Андрія Комлік-Яматіна та про обшук в офісі організації. Не відповідають на телефонні дзвінки лідер РЕП Геннадій Фединич і голова профспілки Василь Завадський.

У юристки Христини Ріхтер, яка читала лекції з розподілу і трудових прав молодим фахівцям, також пройшов обшук. Він проводився в межах кримінальної справи за ст. 342 КК Білорусі (“Організація і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них”). У неї забрали телефон і документи, що стосуються діяльності БАЖ.

Обшук відбувся в батьків правозахисника і співзасновника ініціатив BY_help і BYSOL Андрія Стрижака в Річиці. Вилучили старі телефон і вінчестер.

Починається обшук в офісі позбавленого реєстрації правозахисного центру “Вясна”, туди прямує його голова Олесь Беляцький.

Загалом кількість обшуків збільшується, про нові випадки, зокрема, можна дізнатись тут

Повідомляється, що обшуки проводяться за участю співробітників Головного управління з боротьби з організованою злочинністю і корупцією МВС (ГУБОЗіК).

“Усю інформацію ми розміщуватимемо на наших відомчих ресурсах, а поки ми працюємо з цією інформацією”, – заявила офіційна представниця МВС Ольга Чемоданова.

Пізніше в Слідчому комітеті прокоментували масові обшуки по всій країні.

“У межах попереднього розслідування з метою встановлення обставин фінансування протестної діяльності слідством ініційовано проведення обшуків в організаціях, що позиціюють себе як правозахисні”, – повідомили в Слідчому комітеті.

Інформацію про обшуки в БАЖ прокоментували також і в провладній Білоруській спілці журналістів.

“За попередніми даними, слідчі дії пов’язані зі справою про незаконне (зокрема, іноземне) фінансування діяльності офісу і низки іноземних агентів у сфері засобів масової інформації”, – заявили в БСЖ.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

Із серпня 2020-го в країні не припиняються акції протесту людей, невдоволених узурпацією влади Олександром Лукашенком. За цей час влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі громадян, зокрема й журналістів. Наразі за ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Однак білоруська влада тисне на журналістів й іншими способами. Так, наприкінці минулого року суд позбавив акредитації популярне видання TUT.by. За пів року медіа отримало цілих чотири попередження через матеріали, зокрема, про фальсифікації на виборах, обшуки у своєї колеги, корупцію серед посадовців, а також про прохання білоруської митниці підтвердити, що в популярній книжці про Гаррі Поттера немає закликів до повалення влади. За законами республіки позбавити статусу ЗМІ можна вже після двох попереджень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter