У вересні в Запоріжжі вперше відбудеться ЛГБТ-прайд

Дата: 31 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Марш рівності відбудеться в межах першого в Запоріжжі ЛГБТ-прайду 20 вересня.

Про це організатори повідомили на сторінці у фейсбуку. 

ЗАПОРІЖЖЯПРАЙДУ БУТИ!?️‍?⠀Ми всі на це довго чекали, і нарештіДата Маршу в рамках ЗапоріжжяПрайду…

Опубліковано Запоріжжя Прайд Пʼятниця, 31 липня 2020 р.

Фестиваль на підтримку прав людини анонсували ще минулого року, однак через коронавірус, наприклад, цьогорічний прайд у Києві відбувся онлайн. Гаслом прайду організатори обрали “Запоріжжя — місто без стереотипів”. Проведенням прайду вони хочуть показати, що лесбійки, геї, бісексуальні та трансгендерні люди потребують підтримки та видимості по всій країні, а не лише у столиці. 

Я вийду на Прайд зі своїм чоловіком, бо наша родина за рівність для всіх! Для нас дуже важливо, що Прайд — це про права людини, про спільні цінності та про країну, де є місце кожному та кожній! Ми запрошуємо всіх запоріжанок та запоріжців, а також гостей міста доєднатися до Прайду — незалежно від сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності”, — розповідає членкиня організаційного комітету ЗапоріжжяПрайду Ганна Сайтарли. 

Організатори повідомили, що місце і час проведення Маршу рівності у місті оголосять пізніше. Також вони наголосили, що проводять переговори з поліцією щодо безпеки під час події. 

Відомо, що у Запоріжжі декілька разів проводили “Веселковий флешмоб” до Міжнародного дня протидії гомофобії та трансфобії. У 2018 році під час акції в учасників чоловік кинув петарду. За рік до цього на учасників акції також напали. Тоді постраждали п’ятеро людей.

Нагадаємо, перший прайд в Україні мав відбутися ще 2012 року, проте тоді його скасували через небезпеку з боку ультраправих. Згодом проведення Маршу рівності почали активно підтримувати міжнародні партнери України й нечисленні українські політики та посадовці. Найбільший на сьогодні прайд відбувся в Києві торік. За словами організаторів, 8 тисяч людей вийшли в центр міста з плакатами під гаслом “Свобода. Єдність. Боротьба”. Тоді вперше підтримати прайд офіційно закликали в КМДА. 

У вересні минулого року вперше Марш рівності відбувся в Харкові. Тоді до правозахисної ходи долучилися понад три тисячі людей. Проведення маршу в місті намагався заборонити міський голова Геннадій Кернес, однак згодом влада Харкова вирішила не звертатися до суду з проханням заборони, а допомогти з організацією та безпекою фестивалю.

Раніше ZMINA докладно розповідала, коли і чому розпочали проводити прайди, чим український Марш рівності відрізняється від карнавалу в Сан-Паулу, а також чому ходу за права людини не слід називати “гей-парадом”.

Фотографія обкладинки: Акцент

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter