Марш рівності у Харкові: ультраправі напали на учасників, поліція відкрила два провадження

Дата: 16 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Марш рівності, який відбувся в центрі Харкова 15 вересня, зібрав близько 3 тисяч людей. 

Про це повідомили організатори ходи у фейсбуку. 

НА ПЕРШИЙ ХАРКІВПРАЙД ВИЙШЛО БЛИЗЬКО 3000 ЛЮДЕЙ

Gepostet von KharkivPride am Sonntag, 15. September 2019

Офіційно на марш зареєструвалися понад тисячу осіб, проте ще до початку ходи організатори повідомили, що очікують більше людей. Одночасно з Маршем рівності в центрі Харкова відбувалась акція прихильників так званих традиційних цінностей. 

Після проведення акції в центрі міста ультраправі з організації “Фрайкор” напали на її учасників на перетині вулиці Римарської та провулку Некрасова. Згодом поліція затримала 17 осіб та відкрила два кримінальних провадження за фактом порушень публічного порядку й оформила адмінпротоколи.

“У бік правоохоронців розпилили сльозогінний газ. Постраждали двоє працівників поліції. Одного з них з опіками очей доставили до лікарні”,розповіли у відомстві. 

Також правоохоронці затримали нападників на учасника маршу в парку Шевченка. Слідчі вже внесли відомості до ЄРДР за статтею “Хуліганство”. За напад ультраправим тепер загрожує обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років.

Як відомо, з 9 по 15 вересня в Харкові відбувався прайд. Напередодні фестивалю очільник міста Геннадій Кернес повідомив, що має наміри через суд домогтися заборони проводити в місті Марш рівності. Аргументував свою позицію він міркуваннями безпеки. У відповідь на це активісти нагадали очільнику міста про Конституцію, яка гарантує для кожного українця право виходити на мирні зібрання. 

До влади міста також звернулися представники посольств Німеччини, Швеції, Данії, Норвегії, Великобританії, США та низки інших країн. Згодом стало відомо, що міська влада не заборонятиме марш

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter