Заочно судитимуть двох росіян, які викрали, побили й зґвалтували матір двох дітей в окупації в Запорізькій області

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно до суду скерували обвинувальні акти щодо двох російських військових, яким закидають жорстоке поводження з цивільними на окупованих територіях Запорізької області. 

Про це розповіли в Нацполіції. 

Пронченко та Гладков. Фото: Книга катів українського народу та Нацполіція

Імен підозрюваних не називають, але торік правоохоронці публікували підозри на Артема Пронченка та Олександра Гладкова, деталі яких збігаються з деталями з повідомлення слідчих. 

Випадок, щодо якого їх судитимуть, трапився в травні 2022 року в Токмацькій громаді Запорізької області. Пронченко та Гладков, як вважають слідчі, увірвалися до приватного будинку, де мешкала 26-річна мати двох дітей. Жінку поставили на коліна, погрожуючи зброєю, обмотали руки скотчем, заклеїли рот, побили та вивезли за межі села на вогневі позиції російської артилерії, де вчинили сексуальне насильство. Після цього потерпілу лишили в лісосмузі. 

Якщо суд визнає Пронченка та Гладкова винними, то вони можуть отримати до 12 років позбавлення волі. 

У мережі є дані про те, що Гладков міг загинути в Україні. На сайті району в РФ, де мешкав підозрюваний, у його некролозі зазначено: “Героями не народжуються, ними стають унаслідок своїх вчинків та рішень… Його історія заслуговує бути відомою та оспіваною, щоб більше людей дізналися про те, якими якостями наділений цей герой…”

Фото: Миротворець

Нагадаємо, що найбільше випадків сексуального насильства, вчиненого російськими військовими, зафіксували на Київщині та Херсонщині, а більшість відомих спеціальній комісії ООН потерпілих – це жінки, які були самі вдома. 

ZMINA розповідала про деяких ідентифікованих російських військових, підозрюваних у скоєнні таких злочинів, наприклад про: 

  • Євгена Чорнокнижного та Вадима Шахматова, яких підозрюють у серії зґвалтувань на Київщині;
  • Олександра РаднатароваКирила Холмурзаєва та Белікта Жугдурова: їх підозрюють у зґвалтуванні жінки на Київщині, якій погрожували вбити її матір та дитину;
  • Баіла Бардановапідозрюваного у зґвалтуванні жінки на Київщині;
  • Рината Хакімянова та Арслана Саліхова, яких підозрюють у зґвалтуванні вагітної на Київщині; 
  • Булата Фассахова, якого підозрюють у зґвалтуванні, що тривало декілька днів на Київщині; 
  • Михайла Романова, якому закидають зґвалтування жінки в селі Шевченкове на Київщині. Цей випадок став одним з перших подібних, про які стало відомо в медіа; 
  • Владіка Небієва, який на окупованій Херсонщині місяць ґвалтував цивільну жінку;
  • Олександра Рубанова, який на пів року оселився в будинку цивільної жінки в Херсонській області та ґвалтував її. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter