За рік п’ята частина українського заповідного фонду відчула наслідки російського вторгнення

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

За рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну п’ята частина українського заповідного фонду відчула на собі наслідки бойових дій, а орієнтовний розмір збитків вже сягає майже 1,9 трильйона гривень.

Про це розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець

Ілюстраційне зображення. Фото: твіттер-акаунт Олега Ніколенка

Українські посадовці та екологи вже не вперше називають природу мовчазною жертвою війни, а Стець навіть висловлював думку, що поширення знань про довкілля допоможе людству стримувати війни у майбутньому. 

Нині під російською окупацією знаходиться 10 національних природних парків, 8 заповідників, 2 біосферних заповідників.

“Не кожна європейська країна має таку кількість лісу, яку росіяни знищили в Україні. Майже 500 тисяч гектарів сьогодні під окупацією або перебувають у зоні бойових дій, а 2,4 мільйона гектарів лісів вже звільнені та потребують відновлення. Цікаво, що майже стільки ж – 3 мільйони гектарів – було пройдено пожежами у Сибіру за перші чотири місяці минулого року. Тобто російська авіація, замість того, щоб займатися ліквідацією пожеж у себе вдома, бомбардувала наші міста й спалювала ліси”, – зазначив Стець. 

Російське вторгнення поставило під загрозу близько 600 видів фауни та 750 видів флори – це, зокрема, й червонокнижні види.

“Вже маємо близько тисячі зафіксованих випадків смерті дельфінів на узбережжях України, Болгарії та Туреччини”, – каже міністр. 

Фотожурналіст Євгеній Малолєтка біжить від вогню на палаючому полі. Фото: АР

Стець додав, що у зоні бойових дій знаходиться найбільш промислово розвинена частина України: там окуповано 132 родовища корисних копалин й збитки галузі за рік сягнули 7,76 трильйона гривень. Також нагадав про ядерний терор росіян, з яким стикнулась Україна та світ. 

“Чорнобильська АЕС була під окупацією 35 днів і зазнала збитків на 3,2 мільярда гривень. Сьогодні маємо новий виклик. Ситуація із діями Росії на Каховському водосховищі може мати колосальні наслідки. І це не лише позбавлення одного мільйона українців питної води. Зниження рівня води у водосховищі може призвести до виходу з ладу систем охолодження Запорізької АЕС”, – говорить він.

Нагадаємо, що Україна позиватиметься до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності за екологічні збитки. Задля цього в уряді торік оновили відповідну методику оцінювання.

Фотографія обкладинки: ДСНС 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter