Частина населених пунктів може лишитися без питної води через ситуацію на Каховській ГЕС

Дата: 14 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Україна закликає всіма доступними засобами тиснути на Росію, щоб вона закрила шлюзи та відновила гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС або ж дозволила це зробити українським фахівцям. Якщо цього не зробити, то частина населених пунктів, що беруть питну воду з Дніпра, можуть лишитися без доступу до неї. 

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Вода витікає через шлюзи Каховського водосховища торік. Фото: Reuters

Вода витікає через шлюзи Каховського водосховища з листопада минулого року й тепер її рівень упав до найнижчої позначки за три десятиліття, кажуть експерти. 

Росія витратила кілька місяців для того, щоб спочатку з водосховища поповнити водні мережі в окупованому Криму. Шлюзи росіяни відкрили після того, як розв’язали це питання. 

“Ми щодня втрачаємо тисячі кубометрів води”, – каже Шмигаль про наслідки дій росіян. 

Каховське водосховище в лютому минулого року та в лютому цього. Фото: NPR

За словами прем’єра, ще більшою є атомна загроза, про яку раніше говорили в “Енергоатомі”. Зниження рівня води у водосховищі може призвести до неналежного функціонування систем охолодження на ЗАЕС, яка є найбільшою в Європі атомною станцією. 

Нагадаємо, що росіяни вже порушили екологічний статус щонайменше 16 водно-болотних угідь в Україні, які охоронялися Рамсарською конвенцією. 

Україна позиватиметься до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності за екологічні збитки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter