За рік і дев’ять місяців війни окупанти скоїли понад 540 злочинів проти журналістів та медіа в Україні – ІМІ

Дата: 25 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

За рік і дев’ять місяців після початку повномасштабної війни з РФ, на території України окупанти скоїли 543 злочини проти журналістів та медіа.

Про це свідчать дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації (ІМІ).

За жовтень-листопад ІМІ зафіксував три порушення свободи слова, які вчинила Росія викрадення та кібератаки.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 69 журналістів, з них 10 під час виконання професійної журналістської діяльності. 

На початку листопада у боях на околицях Роботиного на Запорізькому напрямку загинув військовослужбовець Збройних сил України, засновник і редактор рівненського видання “Горинь.інфо”, громадський активіст, пластун із Рівненщини Тарас Давидюк.

У жовтні стало відомо про викрадення адміністраторів телеграм-каналів запорізького регіонального видання “РІА-Мелітополь” і “Мелітополь – це Україна”, яких окупанти тримають у полоні та звинувачують у тероризмі.

Крім того, листопаді російські хакери атакували ефір телемарафону “Єдині новини”. Трансляція ефіру переривалася російськими музичними кліпами й пропагандою. Росіяни атакували сигнал на супутнику. Проте фахівці вчасно помітили й відбили атаку.

Також росіяни атакували супутникові телеканали “Суспільного”. Загалом зафіксували спроби втручання в роботу п’яти телеканалів “Суспільного”, які мовлять на супутнику: їх намагалися глушити та підмінити контент. Йшлося про супутникові телеканали “Перший”, “Суспільне Новини”, “Суспільне Крим”, “Суспільне Культура” та “Суспільне Спорт”, які глядачі дивляться через індивідуальні супутникові антени. 

У коментарі ІМІ голова наглядової ради “Суспільного” Світлана Остапа зазначила, що за нападом стоїть Росія.

“Ми зʼясували, що за цим стоїть Росія. Повʼязуємо з незалежним мовленням і правдивим висвітленням війни, що дуже не подобається агресору. Нам вдалося швидко відновити мовлення. Але щоб убезпечити себе від блокування, компанія розглядає можливість переходу на інший, більш захищений супутник”, сказала вона.

Нагадаємо, 22 листопада на фронті поблизу Куп’янська на Харківщині загинув боєць 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, колишній телеоператор “Суспільне Миколаїв” Олександр Попов.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter