Окупанти утримують у полоні адміністратора українських телеграм-каналів “РІА-Мелітополь” і “Мелітополь – це Україна” Георгія Левченка

Дата: 31 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Російські окупанти заявили про затримання “українських терористів” і представників ворожих для загарбників медіа, зокрема адміністратора телеграм-каналів “РІА-Мелітополь” і “Мелітополь – це Україна” Георгія Левченка.

Про це повідомила інформаційна служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Георгій Левченко. Скриншот з російських пропагандистських сюжетів

Левченка окупанти захопили ще 20 серпня, проте публічна інформація про це з’явилася лише зараз на російських пропагандистських ресурсах. Упродовж більш ніж двох місяців про долю медійника, як і долі інших затриманих мелітопольців, нічого відомо не було.

Щодо незаконно захоплених українців окупанти порушили кримінальну справу за статтею про публічні заклики до терактів. Також силовики планують притягнути затриманих до “відповідальності” за статтями КК РФ про держзраду і шпигунство. Їм загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі, йдеться в російських пропагандистських сюжетах.

Через затримання адміністраторів окупантам удалося встановити контроль над телеграм-каналами “РІА-Мелітополь” і “Мелітополь – це Україна”. Але редакція створила новий ресурс і продовжує працювати. Український телеграм-канал “РІА-Мелітополь / РІА-Південь” можна знайти за посиланням: @riamelitopolua.

Загалом, за інформацією міського голови Мелітополя Івана Федорова, у місті з 24 лютого 2022 року було незаконно захоплено понад тисячу осіб, пише НСЖУ.

Це лише офіційно підтверджені цифри, уточнив мер. Скільки насправді людей незаконно утримують окупанти, невідомо.

“Родичів деяких зниклих людей залякали так, що вони навіть не надають українським спецслужбам та омбудсману інформацію. Проте спротив Мелітополя продовжує жити, і триває ліквідація ворога”, – заявив Федоров.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 6 травня в Мелітополі окупанти захопили однопрізвищницю Георгія Левченка Ірину Левченко і її чоловіка Олександра.

Є лише досить приблизна інформація про долю викрадених. Спочатку Левченків нібито тримали в приміщенні на вулиці Чернишевського, в одній з так званих правоохоронних структур окупантів. Згодом Ірину забрали, а Олександр лишився там. За даними джерел Центру журналістських розслідувань, його звинувачують у “тероризмі”.

Ірина Левченко в журналістиці з 1981 року, працювала в заводських багатотиражках, мелітопольській районній газеті “Новий день”, була власкором обласних і всеукраїнських друкованих видань. Останніми роками професійну діяльність не вела, вийшла на пенсію за віком. Її чоловік працював на мелітопольському заводі тракторних гідроагрегатів і моторному заводі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter