За минулий рік на МВС із бюджету витратили понад 100 мільярдів гривень

Дата: 18 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У 2020 році на Міністерство внутрішніх справ з держбюджету витратили рекордну суму в 100,5 мільярда гривень.

Про це повідомили активісти руху “Чесно”. 

Із 2014 року, відколи міністерство очолює Арсен Аваков, витрати на роботу МВС збільшились учетверо. За підрахунками активістів, МВС отримує найбільший бюджет у порівнянні з іншими силовими та антикорупційними органами.

Згідно з дослідженням Світового банку, Україна посідає п’яте місце у світі за витратами на правопорядок і 158-ме за рівнем верховенства права. Більше грошей на силовиків витрачають тільки в острівній країні Кірибаті, ОАЕ, Південно-Африканській Республіці та на Сейшельських Островах. 

Водночас, як зазначають аналітики, протягом 2020 року міністр Аваков неодноразово звертався до очільника уряду Дениса Шмигаля з проханням виділити додаткові кошти з фонду боротьби з коронавірусом на доплати працівникам МВС. Перше прохання надійшло в травні, тоді міністр просив 2,6 млрд гривень, а друге – у вересні, тоді для МВС просили ще 1,97 млрд гривень. Проти таких виплат виступали опозиційні депутати, активісти та громадські діячі. 

Активісти не перший рік критикують Авакова на посаді. Саме за часів його очільництва під єдине керівництво перейшли правоохоронці, прикордонники, нацгвардійці та рятувальники. Відомство фактично отримало повноваження від охорони державного кордону до боротьби з повенями та пожежами.

Нагадаємо, що після зміни влади Аваков зберіг свою посаду та розповідав, що не збирається йти у відставку. Причиною для відставки Авакова не став ні інцидент у Кагарлику, де жінку зґвалтували у відділку поліції, ні вбивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині. У червні минулого року в один день під Верховною Радою та Кабінетом Міністрів відбулись одразу чотири акції протесту з вимогою звільнити очільника МВС.

Більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто. Однак за останні два роки побільшало тих, хто не готовий це терпіти.

Експерти кажуть, що однією зі складових ефективності поліції, яка прямо впливає на ставлення до громадян та кількість порушень прав людини, є гідні умови праці. Однак, як показують дослідження, в Україні для поліцейських вони такими не є. Так, кожному десятому поліцейському іноді не вистачає грошей на харчування, а для 38% патрульних питання придбання одягу чи взуття спричиняє труднощі. 

Фотографія обкладинки: EPA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter