За 2022 рік у світі стратили 883 людей, це найвищий показник за останні п’ять років – Amnesty International

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Торік у 20 країнах світу задокументували страту 883 людей. 90% усіх страт припадають на Іран, Саудівську Аравію і Єгипет. 

Про це йдеться у звіті Amnesty International.

Фото: Reuters

Так, у 2022 році стратили на 53% більше людей, ніж у 2021-му, і загалом це найвищий показник за останні п’ять років. 

“Країни Близького Сходу та Північної Африки порушили міжнародне право, збільшивши кількість страт у 2022 році, продемонструвавши безсердечну зневагу до людського життя. Число осіб, позбавлених життя, різко зросло у всьому регіоні: у Саудівській Аравії стратили 81 особу за один день.

Нещодавно, у відчайдушній спробі покласти край народному повстанню Іран стратив людей просто за те, що вони скористалися своїм правом на протест”, – зазначила генеральна секретарка Amnesty International Аньєс Калламар.

Зареєстровані страти в Ірані зросли з 314 у 2021 до 576 у 2022 році. Цифри також потроїлися в Саудівській Аравії: із 65 у 2021 році до 196 у 2022-му – найвищий показник, зареєстрований Amnesty International за 30 років. Тим часом Єгипет стратив 24 особи.

Також правозахисна організація підтверджує, що людей страчують у В’єтнамі, Сирії, Афганістані й Північній Кореї. Однак кількість страчених встановити не вдалося.

Водночас у звіті немає даних щодо страт у Китаї, оскільки Пекін засекречує дані про смертні вироки в країні. 

Раніше ZMINA писала, що на початку травня стало відомо, що в Ірані стратили двох чоловіків – Юсефа Мехрдада і Садроллаха Фазелі Заре, яких засудили до смертної кари за використання соціальних мереж “для пропаганди атеїзму й образи релігійних та ісламських святинь”.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року в Ірані почалися заворушення через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Після цього, у грудні, в Ірані вже публічно повісили двох протестувальників: 23-річного Мохсена Шекарі та 23-річного Маджида Резу Рахнаварда

Також у січні 2023-го там стратили двох протестувальників, засуджених нібито за вбивство добровольця ісламістського воєнізованого формування “Басідж” під час загальнонаціональних протестів проти духовенства країни.

Загалом за час протестів в Ірані вбили не менш ніж 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх, а найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter