В Ірані стратили двох чоловіків за “пропаганду атеїзму й образи релігійних та ісламських святинь”

Дата: 08 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В Ірані стратили двох чоловіків – Юсефа Мехрдада і Садроллаха Фазелі Заре, яких засудили до смертної кари за використання соціальних мереж “для пропаганди атеїзму й образи релігійних та ісламських святинь”.

Про це повідомляє Associated Press.

Фото: твіттер Reza Kaabi

Так, у 2019 році чоловікам висунули звинувачення, а в травні 2020 року їх заарештували за звинуваченням у причетності до діяльності телеграм-каналу під назвою “Критика забобонів і релігії”.

У Комісії США з міжнародної релігійної свободи зазначили, що обидва чоловіки перебували в одиночному ув’язненні впродовж місяців і не мали змоги зв’язатися зі своїми родинами.

Інформаційне агентство Mizan підтвердило факт страти, а саме повішання засуджених, зазначивши, що вони нібито ображали ісламського пророка Мухаммеда та пропагували атеїзм. Агентство також закидає засудженим спалення Корану, священної книги ісламу, однак чітких доказів цього не наводили.

За даними базованої в Норвегії Іранської організації з прав людини, впродовж останніх двох тижнів Іран страчує одну людину кожні шість годин.

Експерти ООН закликали Іран, у якому більшість становлять мусульмани-шиїти, припинити переслідування та утиски представників релігійних спільнот, вказуючи на іранську політику, спрямовану на боротьбу з інакодумством чи релігійними практиками, включно з новонаверненими християнами та атеїстами.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року в Ірані почалися заворушення через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Після цього, у грудні, в Ірані вже публічно повісили двох протестувальників: 23-річного Мохсена Шекарі та 23-річного Маджида Резу Рахнаварда

Також у січні 2023-го там стратили двох протестувальників, засуджених нібито за вбивство добровольця ісламістського воєнізованого формування “Басідж” під час загальнонаціональних протестів проти духовенства країни.

Загалом за час протестів в Ірані вбили не менш ніж 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх, а найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter