З активіста Ратушного зняли браслет

Дата: 23 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

З активіста та голови ініціативної групи “Захистимо Протасів Яр” Романа Ратушного зняли електронний браслет. 

Про це повідомила у фейсбуку його адвокатка Євгенія Закревська.

Фото: фейсбук-сторінка Євгенія Закревська

Київський апеляційний суд відпустив з-під домашнього арешту Ратушного ще 21 квітня, однак попри це рішення поліція продовжувала стежити за ним, адже браслет залишався на нозі активіста. Захист чоловіка розповідав, що центр моніторингу, де одягали браслет, “нічого не знає про скасування ухвали”. 

Водночас, як наголошувала адвокатка Закревська, навіть візити до центру моніторингу, щоб вимагати виконати рішення суду, правоохоронці розглядали як порушення домашнього арешту.

Наразі з активіста зняли браслет. 

“Відчуваєш, що став вільною людиною?” – “Ні. Я завжди був вільною людиною. Але тепер уже не треба сновигати”, – переповідає діалог з Ратушним його адвокатка. 

Нагадаємо, що підозру Ратушному вручили за наслідками акції на підтримку одеського активіста Сергія Стерненка біля ОП 20 березня. Його звинуватили за двома статтями: хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для заподіяння тілесних ушкоджень (ч. 4 ст. 296 ККУ), а також  умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом або що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах.

Санкція першої статті передбачає покарання від трьох до семи років позбавлення волі, другої від трьох до десяти років.

29 березня Печерський райсуд Києва відправив активіста під цілодобовий домашній арешт.

Ратушний вважає, що за врученням підозри стоїть заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов. Активіст назвав це помстою за свою діяльність щодо захисту Протасового Яру від незаконної забудови.

Апеляцію на запобіжний захід активісту мала розглядати 8 квітня колегія суддів Київського апеляційного суду в складі Тетяни ФричОльги Юрдиги та Юрія Сливи, які раніше відпустили до РФ ключового свідка в справі про збиття літака MH17 над Донбасом Володимира Цемаха. Проте засідання перенесли на 21 квітня через затримування документів Печерським райсудом. Під час нього активіста звільнили з-під домашнього арешту без обрання іншого запобіжного заходу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter