Поліція продовжує стежити за активістом Ратушним попри рішення суду

Дата: 22 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Попри рішення Київського апеляційного суду про скасування цілодобового домашнього арешту активісту, голові ініціативної групи “Захистимо Протасів Яр” Роману Ратушному з нього досі не зняли електронний браслет.

Про це 22 другого квітня повідомила його адвокатка Євгенія Закревська на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: zaborona.com

Рішення суду першої інстанції щодо скасування вказаного запобіжного заходу активісту судді Київського апеляційного суду ухвалили 21 квітня. Нового запобіжного заходу йому не обрали. Після того як суддя зачитала ухвалу, та набула чинності.

“Але браслет з Романа не зняли. Контроль за його місцеперебуванням продовжується досі. Прокурор (Печерської окружної прокуратури Києва Ярослав. – Ред.) Мрачко (який власними вухами чув ухвалу суду і відповідальний за її виконання) і слідчий, як би це коректно сказати… відморозилися… Центр моніторингу, де одягали браслет, “нічого не знає про скасування ухвали”, “прокурор не повідомив” і “тупо немає повноважень”, “інструкція 480”, – повідомила юристка.

Вона уточнила, що поліція продовжує приходити до Ратушного додому та контролювати його, а його візит до центру моніторингу з вимогою виконати рішення суду розглядають як порушення домашнього арешту.

Сам активіст так прокоментував ситуацію на своїй сторінці у фейсбуку: “…Якщо рішення суду не збігається з позицією регіональних феодалів та працівників Офісу президента, які замовили проти вас політичне переслідування – рішення суду нікого не цікавить, адже для прокурорів та поліції має нижчу юридичну силу за наказ керівництва”.

У коментарі ZMINA Закревська сказала, що про ситуацію повідомлено всіх, хто має стосунок до виконання вказаного судового рішення, але жодного результату поки що немає.

Нагадаємо, що підозру Ратушному вручили за наслідками акції на підтримку одеського активіста Сергія Стерненка біля ОП 20 березня. Його звинуватили за двома статтями: хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для заподіяння тілесних ушкоджень (ч. 4 ст. 296 ККУ), а також  умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом або що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах.

Санкція першої статті передбачає покарання від трьох до семи років позбавлення волі, другої  від трьох до десяти років.

29 березня Печерський райсуд Києва відправив активіста під цілодобовий домашній арешт.

Ратушний вважає, що за врученням підозри стоїть заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов. Активіст назвав це помстою за свою діяльність щодо захисту Протасового Яру від незаконної забудови.

Апеляцію на запобіжний захід активісту мала розглядати 8 квітня колегія суддів Київського апеляційного суду в складі Тетяни ФричОльги Юрдиги та Юрія Сливи, які раніше відпустили до РФ ключового свідка в справі про збиття літака MH17 над Донбасом Володимира Цемаха. Проте засідання перенесли на 21 квітня через затримування документів Печерським райсудом. Під час нього активіста звільнили з-під домашнього арешту без обрання іншого запобіжного заходу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter